Tyxo.bg counter
четвъртък , 11 август 2022

24 МАЙ – ПО СВЕТА И У ДОМА

 

РУБРИКА НА ПРОФ. ИВАН ТАНЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИД БЪЛГАРСКА ОРДА

24 май е ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Първоначално в българските земи празникът се чества на 11 май стар стил като ден на светите братя равноапостоли Кирил и Методий. Има сведения, че това е станало още през XII век. Празникът се подновява в годините на българското Възраждане с цел утвърждаване на българите като християнски народ с богато историческо минало, различен от гърците и сърбите. Официално се приема, че за пръв път денят на Кирил и Методий е честван като църковно-училищен празник през 1851 г. в Пловдив по инициатива на Найден Геров, но има документи, че това е станало още в 1813 г. в Шумен от група гагаузи. В края на XIX-ти и началото на XX-ти век празникът се чества повсеместно от българите в Мизия, Тракия и Македония.

Като църковен празник Денят на Кирил и Методий се празнува в Русия от 1863 г., а като ден на славянската писменост и култура е приет от 1991 г. В Чехия денят на Кирил и Методий е официален празник на 5 юли. В Румъния 24 май се приема като официален празник на българския език. В Югославия той е смятан за бугарашки празник и е забранен. В новообразуваната Северна Македония забраната продължава до 2007 година, когато за пръв път в Скопие решават да честват 24 май като „празник на Светите Браќа Кирил и Методиј, кои успеале како Mакедонци да станат апостоли на Славјаните”. От тогава не една, а две делегации – българска и македонска, ежегодно целуват ръка на папата в Рим и поднасят цветя на гроба на Свети Константин – Кирил Философ в църквата Сан Клементе в Рим.

Светите братя превеждат основните църковни книги на език, от който в Борисова България се развива т.н. старобългарски език. По-късно старобългарският език става официален в много източноевропейски страни – Киевска Рус, Сърбия и повлиява езика на всички славянски народи. Днешният български език е пряко продължение на старобългарския език, но е вече силно повлиян от латинския и английския езици. Липсва закон за защита на българския език и много коренни български думи постепенно се изместват от английски и латински езикови плевели. Иначе, на 24 май ние заобичваме езика си и пеем „Върви народе възродени, към светли бъднини върви”.

 

Leave a Reply