Tyxo.bg counter
понеделник , 2 август 2021

145 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КИРИЛ ХРИСТОВ

С литературна вечер под надслов: Споделени мисли за Кирил Христов бе отбелязана 145-та годишнина от рождението на прочутия поет. Мероприятието се проведе по инициатива на учители от тукашното училище, чийто патрон е именитият ни съгражданин. Подкрепиха я директорите на местния Държавен архив Валентин Караславов на Музей Литературна Стара Загора Иван Матев и общината в лицето на зам.-кметовете Иванка Сотирова и Милена Желева.

-Честването започна с четене на произведения на Кирил Христов от трима наши възпитаници и  малка презентация за живота и делото му.  Учителят Иван Поров  беше изнамерил думи за  Чудомир и Кирил Христов, стихове на последния, между които: Канят ме мамо на тежка сватба, превърнати по-късно в известната песен. Оказа се, че има и кантата за Кирил Христов. Получихме благодарствено писмо от негови родственици и плакет с неговия лик. Същият плакет по-късно е бил положен и на надгробния камък на Кирил Христов. Попадна ми биография на Иван Вазов, издадена през 1920 година, написана от Кирил Христов, разказа за празника директорът на училището Господин Балъкчиев.

Неговите очаквания са, че през септември децата ще се върнат  в клас и ще забравят за електронното обучение.

-Има обаче писмо от образователното министерство, платформата за евентуално бъдещо онлайн обучение да бъде изцяло уеднаквена и да важи за цялата страна. Така една и съща електронна страница ще може да се използва в цяла България, в случаи на грипна ваканция. Дистанционното обучение даде положителни резултати. То помогна на децата да работят в еднакво темпо, без да изостават едни от други. На  националното външно оценяване учениците ни постигнаха много високи резултати. Що се отнася до приема при първокласниците за новата учебна година,  той ще включва четири паралелки. Доволни сме от норматива, включващ малко над 100 ученика, допълни Господин Балъкчиев.

Иван НЕЙКОВ

Leave a Reply