Tyxo.bg counter
петък , 10 април 2020

ЩЕ СТАНЕМ ЛИ СКОРО СВЕТОВЕН ВИНЕН РЕГИОН?

Инж. Нина Патронска, представител на G & B Importers за България и Европа

Бранд Булгариана е създаден с цел популяризиране на българското вино на пазарa в САЩ. Развива ли се брандът?

-Марката  Булгариана   продължава  да се развива  на пазара в САЩ.  На практика  тя представя на американския потребител  България като винен регион .  Разбира се  на един  пазар като американския, където конкуренцията е повече от жестока,  българското вино търси своето място  като доказва  чрез качеството си , че има място на винения рафт. Все повече винопроизводителите, с които си партнираме,  се убеждават, че успехът не е толкова лесен  и за него се изисква постоянство, знания , опит и ресурси. В този ред на мисли  трудно е  един отделен производител  сам да постигне това.

Как го правят американците – как се създава един бранд, как се налага на пазара, колко време отнема това?  

Изграждането на един бранд  /марка/ е дълъг и не лесен процес . Вземете като пример   френското вино. Как мислите,  колко време е било нужно на  френските производители  да го превърнат в  световна марка? Днес  френско вино,  без значение от коя част на Франция е,  означава  много добро  качество, което си заслужава цената. Това искаме да бъде и българското вино  – вино,  произхода на което ще  дава на потребителя сигурността, че  купува  добро качество. Наясно сме с  това, че  пътят е труден и изисква много постоянство и ресурси. Опитваме се да партнираме с  винопроизводители , които разбират  това и искат да са част от този проект .

И като стана дума за налагане на бранд, може ли да продава мотото: По българските земи вино се прави още преди зараждането на европейската цивилизация? В състояние ли е това мото да обедини българските производители?

Брандът се изгражда.  Както казах това е дълъг процес.  Не знам дали  мотото,  което предлагате,  би  било достатъчно да обедини българските винопроизводители . Аз мисля , че  всички които имат отношение към създаването и разпространението на българското вино  трябва да са  обединени.  Ако  работят заедно , ако  използват  световния опит , ако съобразяват световните тенденции , то  целта  да превърнем нашата прекрасна страна в разпознаваема винена марка  ще става  все по-обозрима.

Пенка ПАРАШКЕВОВА

 

 

Leave a Reply