Tyxo.bg counter
неделя , 29 ноември 2020

С ПЪРВИ  ЧЕРВЕНИ ДОГМИ СТАРТИРА ЗААРА ЕСТЕЙТ ПРЕДИ ЗИМАТА

С още едно събитие се обогати винения календар на 2018 г. – отвори врати най – новата винарска изба край Главан – ЗААРА ЕСТЕЙТ. Всъщност най – ревностните винозапалянковци от старозагорския виноклуб Дионис вероятно вече очакваха събитието, заради наличното представителство на избата в местното виносредище. ЗААРА ЕСТЕЙТ обаче надмина и най-смелите очаквания на винопочитателите – най-малко с неповторимия сдържан лукс – съчетание между византийска и национална стилистика. Сгушено в тишината сред изумителна природа, райското кътче действително е най-подходящото място едновременно и за селски, и за спа, и за винотуризъм. Разполага с хотелска част, ресторант, дегустационна зала и релакс център. При все че иде реч предимно за вино, не можем просто да пренебрегнем спа класата на винарското имение – закрит басейн, джакузи, сауна, парна баня, солна стая и пълната гама масажи и козметични терапии.

ЗААРА ЕСТЕЙТ разполага със 150 дка собствен лозов масив с приблизителен сортов състав – Шардоне, Мускат, Мерло, Каберне совиньон, Карменер, които ще са в пълно плододаване през 2019г. За дебюта си обаче вече са подготвили класическата червена серия ДОГМА – Догма Сира, Догма Мерло, Догма Мерло§Сира и Догма Розе. И тъй като Догмите на ЗААРА ЕСТЕЙТ са все още непознати на винарската ни общественост, за тях ще споменем само лаконичната оценка в сайта на винарната – че са симбиоза между тероар и най-съвременни енологични практики. Няма как обаче еликсирите им да не предизвикат широк обществен интерес във виносредите, дори поради елементарния факт, че са дело на международен екип от български и италиански лозари и енолози.

В момента вината на ЗААРА ЕСТЕЙТ могат да бъдат дегустирани единствено на място в избата. Появата им в търговската мрежа – специализирани магазини и ресторанти – може да се очаква към края на 2018г.  Във винарната се похвалиха още с добра реколта, нови творчески хрумвания и идеи за нови стилови и серии вина.

Телефон за резервации: +359 888776605, www.zaaraestate.bg

Пенка ПАРАШКЕВОВА

Leave a Reply