Tyxo.bg counter
четвъртък , 17 юни 2021

СЪЗДАДОХА ПЪРВАТА ВАКСИНА СРЕЩУ АЧС

 

Учени от Испания съобщиха за създаването на първата в света орална ваксина за европейски диви свине срещу АЧС. Препаратът, който е разработен с използването на жив вирус, взет от животни в Латвия, е осигурил ефективна защита на 92% от ваксинираните експериментално диви свине, съобщава Freontiers Media SA.

Резултатите от изследванията са многообещаващи, но ваксината се нуждае от по-нататъшни изменения, които да осигурят пълна безопасност при прилагането й. Тя

трябва да предпазва животните от високопатогенен генотип II на вируса на АЧС, който се разпространява в Европа от 2007 г., а в Азия – от 2018 г. Въпреки административните методи на борба с болестта вирусът успява да се разпространи на територията на над 55 държави на 3 континента.

Епидемиологията на АЧС във всяка от държавите през специфичните природни и икономически условия изглежда различно, но при много от тях огромна роля играят дивите свине. Ако успеем ефективно да ваксинираме голяма част от популацията диви свине, този проблем ще бъде минимизиран, смятат учените.

Н

 

Leave a Reply