Tyxo.bg counter
събота , 4 декември 2021

СТРАСТ И ВИНОМАГИЯ ВЪВ ВЪРБОВКА

Вероятно мнозина все още помнят славата на едновремешната Гъмза от Павликени. За жалост обаче прехода унищожи лозарството, а в днешните нови насаждения павликенската Гъмза е напълно забравена. За „ реабилитацията“ на този изключителен български сорт би могъл да помогне само също толкова изключителен виноентусиазъм. На този етап такъв откриваме единствено във ВЪРБОВКА.  Избата тук датира от далечната 1934г., просъществувала като кооперативна и изба за първично винопроизводсвтво на тогавашния винпром Павликени. Първичното винопроизводство е точно мястото на магията, едно от най-големите вълшебства на природата – превъплъщаването на гроздовия сок във вино. Колкото до настоящата изба ВЪРБОВКА, в нея по пътя на логиката можем да открием единствено човек с огромна страст към занаята. Те са семейство Пеневи – технолози, посветили целия си професионален път на виномагията. При това толкова отдадено и неподправено, че искрицата се прехвърля и у наследниците. В момента избата се ръководи от майка, син и дъщеря, всеки от тях посветен в магията. Майката и синът инж. Светлана Пенева и инж. Калоян Пенев са технолози на Университета по хранителни технологии. Дъщерята Лора Пенева преминава няколко курса на обучение в Wine and spirit Education Trust. За момента Гъмзата им се представя  единствено от Native Gamza Rose. От 2020-а обаче обещават и червена Гъмза. При все че и без нея остават верни на българските си корени. Единствени у нас винифицират чисто българския бял Кайлъшки мискет – селекция на плевенския институт по лозата и виното, кръстоска между десертния Хамбургски мискет и винения Вилар блан. Точно с тази си българска класика реколта 2018 печелят Златната Августиада 2019. С Native Kailashki Misket са  сребърни медалисти от балкански винен фестивал’19. Еликсирът е с 88 точки от Сомелиер. Бг. и впечатлява със златист цвят и зеленикави оттенъци, свежи цветя, праскова, круша и цитрусови нотки в носа и сладост, заоблено и хармонично тяло. И логичният завършек на серия Native – Native Tamianka.

Вторият голям хит на ВЪРБОВКА е Cuvee Cabernet Sauvignon,което освен второто сребро от балканския конкурс, заема престижната 36-та позиция в топ 50 на ДиВино за 2018г. Дегустационно то е с интензивен аромат с опушени нотки, кафе, вишна, шоколад и графит. Вкусово се характеризира с кадифени танини, плодовост,  сочност и забележителен финал. Освен Native u Cuvee, от ВЪРБОВКА предлагат и трета серия No occasion с представители: Каберне совиньон, Каберне совиньон § Мерло, Мерло, Розе, Мускат и Шардоне.

Винолюбители и ценители могат да следят всички предстоящи винени вечери, дегустации и участия на ВЪРБОВКА  във фейсбук страницата им: Varbovka Winery. Повече информация на : 0878 673 141, 0878 673 163.

Пенка ПАРАШКЕВОВА

 

Leave a Reply