Tyxo.bg counter
сряда , 6 юли 2022

СТАРТИРА КАМПАНИЯТА ДАРИ ЕНЕРГИЯ НА ЕНЕРГИЙНА АГЕНЦИЯ – ПЛОВДИВ И ШНАЙДЕР ЕЛЕКТРИК

 

 

 

www.eap-save.eu

2019 домакинства ще променят начина си на отопление в рамките на проект Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление като получат енергоспестяващи пакети през лятото в рамките на кампанията  Дари Енергия.

Пресечната точка между отопление с ниска енергийната ефективност в бита и енергийната бедност на домакинствата е замърсеният въздух, който е най-големият екологичен риск  за човешкото здраве. Енергийната ефективност и умната консумация на енергия могат да намалят генерираните парникови емисии и концентрацията на фини прахови частици във въздуха.

В България има над 1,5 млн. енергийно бедни лица, в Пловдив те са над  60 000, половината от които се  отопляват на твърдо гориво, а другата половина с електрическа енергия по неефективен начин. В резултат се генарират невидими парникови газове и видими фини прахови частици, които всички дишаме. Мисията на Шнайдер Електрик  на глобално ниво е да се бори с този проблем, мисията на Енергийна Агенция-Пловдив  – борбата с енергийната бедност на местно ниво.  От 2016 година партньорите реализират инициативи за нуждаещи се домакинства – за правилното и ефективно потребление на енергията. До момента над 150 домакинства са получили  енергоспестяващи пакети и обучения за оптимално използване на енергията.

Енергийна Агенция-Пловдив започна първата си кампания за смекчаването на енергийната бедност през 2011 г. чрез малък проект за енергийна оценка на потреблението, предоставяне на енергоспестяващи пакети и съвети за намаляване на консумацията на енергия в дома. Специално обучените енергийни съветници – ученици от пловдивската Професионалната гимназия по електротехника и електроника посетиха над 700 домакинства и ги снабдиха с изолации за прозорци и врати, енергоспестяващи крушки, водоспестяващи аератори и др. След присединяването към кампанията на Шнайдер Електрик през 2016-а, по около 50 домакинства годишно получават енергоспестяващите пакети.

През 2019-а година, като част от своята корпоративна социална отговорност, Шнайдер Електрик стартира кампанията Дари Енергия, с която отбеляза 20 години от създаването на завода си край град Пловдив. В настоящата вече втора фаза на инициативата ще се определят 2019 домакинства от Пловдив, които ще получат безплатно специални пакети, включващи  разклонител със защита, 4 енергоспестяващи LED лампи, 1 водоспестяващ аератор, както и обучителни материали за енергоспестяване. (Възможни финансови ползи – 50 лева годишно).

Партньори в кампанията са още Националния алианс за работа с доброволци, СПИЙДИ АД, Практикер и Мосю Бриколаж. Община Пловдив, на свой ред, предвижда безплатна подмяна на печките на твърдо гориво с по-екологично отопление на електричество, пелети, газ или централно отопление.

Енергийна Агенция – Пловдив и Шнайдер Електрик България ще работят и в бъдеще по проекти свързани със смекчаването на енергийната бедност, като очакват присъединяването и на други кампании с корпоративна социална отговорност в областта на екологията.

Н

Leave a Reply