Tyxo.bg counter
понеделник , 2 август 2021

СТАРОЗАГОРСКАТА БОРБА СЕ ЦЕЛИ В ОЛИМПИАДА

Добра оценка за представянето на своите възпитаници в приключилите зимни държавни шампи

онати за всички възрасти даде президентът на клуба по борба Берое Николай Стоянов:

-Класиранията на състезателите ни бяха според очакванията и възможностите им. Най-доволен съм от изявите на кадетите ни. Основата на националния отбор в тази възраст е от наши момчета. От Берое е и треньорът на трикольотите Диян Динчев. Най-тежкото нещо за борците ни е неизвестността. Заради пандемията с COVID-19  не е ясно какво ще се случи с оставащите от родния и световен календар състезания. Ако те отпаднат, както се случи миналата пролет, ще става все по-трудно да задържаме децата в залата. Как  да ги стимулирам

да тренират и да се занимават с високо спортно майсторство, когато те практически нямат изяви.  Хвърлят труд и пот, без излизанията им на тепиха да са със състезателен характер.  Опитите ми да им осигуря схватки в чужбина, където те биха могли да проверят нивото си срещу по-стойностни съперници, удрят на камък поради ограничеността ни в задграничните пътувания,  коментира Николай Стоянов. Според него причината да намаляват спортните ни успехи е в абдикацията на държавата от спорта.

-У нас спортът не е държавна политика. Дълги години вече дори нямаме читав закон за спорта. Федерациите ни са оставени да се оправят самосиндикално. Затова само Илиана Раева в художеств

ената гимнастика има резултати. За високото спортно майсторство трябват пари, а у нас те са кът. Дори именитите ни спортисти нямат сигурност в бъдещето. Докато са в ранна възраст още, децата мечтаят за титли и медали.  Поотраснат ли, се сблъскват с родната действителност. Убеждават се, че в спорта, с малки изключения, няма пари. Тогава подрастващите не виждат смисъл да продължават нагоре. Спортът за тях трудно би могъл да бъде средство за препитание. Особено преломен при борците е преходът от кадети, през юноши, до мъже. В тези етапи на развитието си, състезателите най-бързо израстват и се сблъскват със съблазните на живота. Преодолеят ли безболезнено тези фактори, талантите могат да станат големи спортисти, отбеляза Николай Стоянов.

Той е категоричен, че при осигуряване на подобаващи спонсори, старозагорската борба  ще има представител на Олимпийските игри през 2024 и 2028 година. В дамския профил пък, индикации за бъдещето дава малката Даяна Стойчева.

-Родната федерация по борба върви на прав път. Надявам се нейният президент и наш съгражданин Христо Маринов да бъде преизбран за втори мандат, каза още Николай Стоянов.

Иван НЕЙКОВ

Leave a Reply