Tyxo.bg counter
четвъртък , 11 август 2022

СРЕЩУ АДВОКАТИТЕ ИМА ЧЕРЕН PR, НИЕ САМИ ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВИМ  ПОЛОЖИТЕЛЕН

-Не съм оптимист, че скоро у нас ще има нов Закон за адвокатурата, коментира едно от знаковите лица в гилдията със старозагорски адрес Иван Иванов.

-При нас,  адвокатите, картината не е много по-различна, спрямо тази в държавата. При положение, че липсват постоянно правителство и парламент, няма как да очакваме нов адвокатски закон в близко бъдеще. При това положение ще караме с действащия, в което няма нищо лошо.  Щом гилдията не може да се обедини върху нов, значи че и старият върши работа. Ако ще имаме нов Закон за адвокатурата, то е редно той да е по-добър от стария, основно в частта дисциплинарна отговорност на адвокатите и в частта избори за органи на адвокатурата, отбеляза Иван Иванов.  Той е категоричен, че пандемията се отрази негативно и на работата на адвокатите:

-Ковид кризата ни удари и нас. Ако трябва да гледаме с оптимизъм към отминаващата година, то повод в тази насока ни дава фактът, че се сдобихме с нов председател и състав на Висшия адвокатски съвет. Още е рано да имам очаквания към тях. Ще им препоръчам повече работа за повишаване имиджа на адвокатурата.

-По мое мнение Висшият адвокатски съвет изостава по отношение с работата си с медиите и работата си в обществото. Това не е  проблем от вчера. Редно е чрез по-широка обществена разгласа, хората да разберат, че адвокатурата е част от съдебната система. И то онази част, която брани техните законни права и интереси в отношенията им с държавата. Адвокатът не е враг на обществото, най-малкото, защото всеки човек рано или късно, опира до услугите на адвоката. Срещу адвокатите има черен PR. Въпросът е ние сами да си го направим положителен. С новия Висш адвокатски съвет се надявам това да стане. Дай Боже да случим и на добър правосъден министър. Оценявам високо свършеното от предишния такъв Янаки Стоилов, както и от настоящия Иван Демерджиев, който преди това бе заместник-министър. Надявам се, че наследникът им ще продължи да действа в положителна насока.

Иван НЕЙКОВ

Leave a Reply