Tyxo.bg counter
четвъртък , 26 май 2022

СЛЕДАТА И ЕМОЦИИТЕ ОТ ВИНАРСКА ИЗБА СОПОТ

С много емоция и хъс стартират винарското си начинание  Дочо и Наташа Шикови в сърцето на Розовата долина – местността Трагата край Сопот. Трагата, според историческата справка, е местност до някогашния римски подбалкански път, като самата дума означава знак, белег, диря. За знаците и дирите на изба СОПОТ ще трябва със сигурност по-често да се оглеждаме и в бъдеще, независимо от това, че идеята е едва от 2009-а и пламва от чисто любителска искра. В началото е лозето. За него специално поръчаните в пловдивския лозарски факултет изследвания показват, че най-подходящият сорт е Каберне совиньон. Първите винификации са „навън“. След което идва и идеята за избата. Тя също е в стил Шикови – истинско малко бижу, съоръжено с възможно най- съвременното винарско оборудване, позволяващо и най-мащабния размах на технологичното въображение. Тук гроздето се бере в касетки, сортира се  на сортировъчни линии. Ферментаторите и винификаторите са с  ризи и топлообменници за регулиране на температурата във всеки технологичен етап. Най-високият клас червени вина ферментират гравитачно–целите зърна се отцеждат самостоятелно, под собствената си тежест. Разполагат и с най-нов клас преса за минимално огрубяване на гроздовия сок и виното. Червените вина отлежават в български дъбови бъчви.

Явяваме се на Винария‘14 – световно неизвестни – и веднага печелим медали,  спомня си Наташа Шикова. И така всяка година – до затварянето на конкурса в Пловдив. Дължим го изцяло на технолога ни – Георги Чорбаджаков – разпознаваемо и уважавано име във винарските среди, който тази година е номиниран за Енолог на годината. В големи конкурси не участваме, тъй като избата ни е с много малък капацитет и разходи от такъв порядък са неоправдани. Идеята за избата беше по-скоро емоционална, което доведе и до следващата „стъпка“ на проекта. Съпругът ми реши, че доброто вино само по себе си е недостатъчно. То трябва да се пие с приятели. Така се появиха къщата за гости и ресторанта –Трагата. В чисто винарски аспект, на този етап мислим единствено за разнообразяване на сортовия състав на лозята. Капацитетът ни обаче ще се запази. Както  ентусиазмът и вдъхновението, уверява Наташа Шикова.

И дано наистина да е така. Защото сопотските вина определено имат какво да „дадат на света“. Сериите за момента са две: Трагата и Силенус. Силенус – по името на прочутия древногръцки компаньон и учител на Дионис – е с представители Розе от Каберне совиньон и Сира§ Каберне совиньон. Вината с марка Трагата (Совиньон блан‘17, Мерло§Каберне совиньон’17 и Мерло’17) са тероарно, технологично и сементично предопределени. Емблемата на изба СОПОТ и до момента си остава Трагата Каберне совиньон премиум дъб’13. Вино, което оставя трайна следа с интензивен сортов нос с нюанси на благороден дъб и черен шоколад, с мощно, стегнато тяло с добре узрели танини и пикантен дълъг финал.

За всичко това, заедно с топлото гостоприемство на Шикови и неподправената романтика на Розовата долина, ще получите най-добра представа на място във ВИНАРСКА ИЗБА И КЪЩА ЗА ГОСТИ ТРАГАТА, www.sopot-winery.bg , 031 392 220.

Пенка ПАРАШКЕВОВА

Leave a Reply