Tyxo.bg counter
събота , 4 декември 2021

СГРАДАТА НА БИВШАТА АГ КЛИНИКА ОСТАВА КРАЙЪГЪЛЕН КАМЪК

за бъдещето на общинското здравеопазване, категоричен е д-р Мариус Кирков – член на комисията по здравеопазване в Общински съвет от БСП. Сградата е знакова за града – и като локация, и като историческа стойност, поради което следва да бъде и общинска собственост.  Сагата с прехвърлянето на собствеността й от държавна на общинска тече толкова отдавна, че вече загубихме началото й. Поредните усилени преговори между кмет и ресорен министър се завъртяха в публичното пространство по време на изборите, но отново никой не даде публичност на самите преговори и резултата от тях.

И тъкмо затова поставям въпроса официално  и настоявам за отговор  пред целия град:

Ще стане ли някога общинска собственост сградата на бившата АГ клиника и действително ли е замислена като общинска поликлиника?- Защото от този въпрос зависи съдбата на останалите общински медицински центрове – ДКЦ1, Медицински център (МЦ)1 и Стоматологичният МЦ. Още миналата  година, след като им направихме одит, те подадоха заявки за общинско финансиране. От МЦ 1 поискаха подмяна на дограмата,която е от 80-те години, от Стоматологичния МЦ поискаха удобно и достъпно за пациентите стълбище и помощ в обновяване на кабинетите обзаведени също отпреди 30-40 години. От ДКЦ 1 пък се нуждаят от релокация, така че част от кабинетите им да не се помещават в сграда, строена с азбестови плоскости. За диспансерите не говорим в момента, тъй като те поне си имат сгради – засега. Тогава финансистът на общината – г-жа Ганева, заяви, че не трябва да инвестираме, тъй като всички общински медицински центрове, наред с кожния диспансер, щели да се местят в сградата на бившето АГ, пояснява още д-р Кирков. -По-добре било целият финансов ресурс да се насочи към именно тази сграда. Е, след като кметските преговори за сградата, както личи, отново са безуспешни, следва ли да оставим настоящите сгради на общинските МЦ да са в този си архаичен вид, пита още д-р Кирков.

Той напомни още веднъж, че превръщането на сградата на бившата АГ клиника в общинска, не ощетява и УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович, тъй като тя се обезвъзмездява с общински обекти в двора на болницата и с болничните дългове към общината. Сред останалите общински здравни теми той спомена предложените от здравната комисия  д-р Емил Енчев (ГЕРБ)  като общински представител в УМБАЛ Киркович –и  д-р Кирил Георгиев (ЗНС) – като зам. – председател на общинската здравна комисия. И двамата са хирурзи в университетската болница и поемат функциите на д-р Тунджай Йозтюрк, който бе избран за народен представител. Друга критична местна здравна тема, според д-р Кирков, е критична ситуацията на Пневмофтизиатричната болница. В нея откритите ковид легла са непрекъснато заети, но финансовият лимит, който й е поставен от НЗОК, заплашва много скоро лечебното заведение да бъде изправено пред сериозен дефицит поради надхвърлянето на отпуснатите лимити. Според д-р Кирков лимитът на финансиране на болниците е абсурден – най-вече в извънредните условия на пандемия!

Поля ИВАНОВА

Leave a Reply