Tyxo.bg counter
сряда , 6 юли 2022

ПОРЕДНО ПРИЗНАНИЕ ЗА СЕЗОНИТЕ И МОНОГРАМИТЕ НА ВИЛА ЮСТИНА

С или без пандемия с годините ВИЛА ЮСТИНА сякаш се превърна в знак за висококачествени вина, които печелят цял куп отличия от всички престижни международни изложения. И 2020-а, разбира се,  не прави изключение, като при това призове вече печелят далеч не само най-авторитетните Монограми на избата. Но да започнем все пак с класиката: емблематичният за ВИЛА ЮСТИНА Монограм Мавруд и Рубин, който все повече започва да се превръща и в емблема на България в международните винарски хроники с двата си типични български сорта и с българския дъб. Шедьовърът от  Устина – емблематично винарско селище от покрайнините на Родопската яка – е със злато от Мундус Вини’20, впечатлил журито с наситен рубинен цвят, сложен нос с нюанси на зрял черен плод, шоколад и ванилия, плътно, елегантно тяло с меки танини. Не остава незабелязан и вторият Монограм на ЮСТИНА – Шардоне Barrel fermented, което спечели сребро от  Chardonnay-Du-Monde с изтънчения си и комплексен нос с акценти на ядки, масло и сладка ванилия, с плътно и свежо тяло и галеща текстура.

Най-„трудният“  световен винен  конкурс – Декантер – тази година отличи цели два от прочутите Сезони на ВИЛА ЮСТИНА. Четири сезона Есен е с бронз и описва тероарно родопската есен с Пино ноар-а си с искрящ рубинен цвят и интензивен нос на вишна, зряла черна череша и подправки, със сочно тяло с нежни танини и елегантен финал. За него журито вдигна 87 точки и написа, че е мощно с пикантни череши и ягоди, с добре интегриран дъб и шоколад във финала. Четири сезона Розе Рубин пък за втора година защити сребърното си отличие на престижния конкурс като спечели 90 точки с омагьосващи и кремаво ягодови аромати, гладко копринени и узрели червени плодове, къпинено небце и дълъг финал. На косъм от златото остана третият представител на родопската изба – Четири сезона Зима – с цели 92 точки  за Каберне фран-а с тероар Устина и с приятен къпинов характер, с намек за кафе и ванилия, с атрактивен сочен плод и приятна свежест, интегриран дъб и добра дължина.

Освен образцовите наградени еликсири за ВИЛА ЮСТИНА е важно да се знае още, че разполага със собствени лозя върху силно карбонатни почви (Совиньон блан, Семийон, Шардоне, Алиготе, Гевюрцтраминер, Мерло, Пино ноар, Каберне фран, Мавруд и Рубин), със собствен хотелски комплекс и ресторант, с дегустационна зала и условия за тийм билдинг и конферентен туризъм.

Повече за ВИЛА ЮСТИНА ще научите на www.villayustina.com

Пенка ПАРАШКЕВОВА

Leave a Reply