Tyxo.bg counter
четвъртък , 26 май 2022

ПОЗИТИВИЗМЪТ Е ИЗХОДЪТ ОТ КРИЗАТА

-Въпреки апокалиптичните картини, рисувани от редица икономисти и финансови експерти, говорещи за тежка криза, съм убедена, че от десет години нещата в България вървят само нагоре. От 2018-та говорим за криза в строителството. Засега само я очакваме, но индикациите за нея са налични. Определят ги рекламите за депозити, заливащи ни от всички възможни медии. Започнат ли масово да ни приканват да си държим парите на срочен влог, значи че банките нямат средства, защото са ги раздали по кредити. Не могат да си ги приберат и им трябват нови пари, които търсят от гражданите. Не искам да съм лош пророк. И тази криза ще преодолея. Рецептата ми за изход от нея е позитивизъм и яко бачкане- каза съсобственикът на проектантско бюро АРКОН 64 инж. Нина Папазова. В момента ръководената от нея фирма проектира кооперации, два производствени обекта  със складове и частни къщи.

-През тази година до нас не стигнаха пари от еврофондове, но ни ангажират предприемачи, направили средства в бранша си, които реинвестират. Сериозна стагнация засега не виждам, но не се заблуждавам че такава ще ни се размине. Подсказва я логиката на обективните икономически закони, действащи по цял свят. Там има спад на цените на недвижимите имоти. Трудно се прибират и кредитите. Подобна картина ще усетим и в България през 2020-та. Въпреки всичко считам, че общоприетите закони не важат за страната, за града и региона ни. В Стара Загора основно купуват имоти, работещите в сферата на енергетиката. Докато този бранш съществува, ангажираните в него хора ще бъдат платежоспособни. Катастрофата за региона ще настане, ако енергетиката бъде ликвидирана-отбеляза инж. Нина Папазова.

Спирайки се на новата визия на центъра на Стара Загора, тя допълни:

-Не съм от хората, търсещи слабостите на всеки проект. Наслушах на негативни приказки почти за всяка нова инфраструктурна придобивка на града. Повече от наличното не е необходимо. Пешеходната зона е направена много добре. Негативното мислене, обхванало някои наши съграждани, не помага на никого. Била съм почти във всички европейски столици и градове. По мои наблюдения Стара Загора не им отстъпва по нищо от гледна точка на визията.

-В екипа на АРКОН 64 привлякохме младия и отговорен колега инж. Живко Митев.  Хора като него, които работят съвестно и свързват бъдещето си с родината ни, ме правят оптимист за бъдещето на България-подчерта инж. Нина Папазова. Като своя собствена професионални мечта и предизвикателство тя посочи проектирането на

козирка на стадион от ранга на Лужники в Москва или Джузепе Меаца в Милано.

Иван НЕЙКОВ

Leave a Reply