Tyxo.bg counter
четвъртък , 17 юни 2021

ПОДЕМ ПРИ ФОТОВОЛТАИЦИТЕ

Раздвижване във ВЕИ сектора, и по-конкретно при  фотоволтаичните инсталации, отчете инж. Иван Тотев – Изп.Директор на фирма ВЕРЕЯ ПЛАСТ АД с над 15 годишен опит в проектирането и изграждане на  фотоволтаични  обекти.

-Размерът на инвестицията спадна в такава степен, че една фотоволтаична система вече се изплаща за 6 – 8 години, като животът й е най-малко 25 години. Не са необходими допълнителни държавни или европейски стимули и преференции. Интересът е голям, категоричен е инж. Тотев.

Той обясни още, че според инициативите на ЕС за нисковъглеродна икономика, до 2050г. 40% от произвежданата в общността електроенергия трябва да е от ВЕИ. Някои държави вече са надхвърлили „квотата“, а у нас са изпълнени единствено поетите до 2020г. ангажименти.

-У нас разрешения за строежа на големи ВЕИ централи не се издават, каза още инж. Тотев. Но след направените няколко законови промени вече няма ограничения за изграждането на нови фотоволтаични инсталации в урбанизираните територии както и на панели за покриването на собствените нужди от електроенергия. Инвестицията е изгодна. По мои изчисления в момента изграждането на панел за собствени нужди дори е по-изгодно, отколкото на инсталация за производство на електроенергия с цел продажба. Налице е и значителен интерес. Във ВЕРЕЯ ПЛАСТ АД още с приключването на един обект, стартирахме изграждането на два нови.

Изп.Директор на ВЕРЕЯ ПЛАСТ АД уточни още, че сатанизирането, а съответно и ограниченията, за производство на ВЕИ електроенергия вече са отпаднали. Договорите на първите „зелени“ централи с преференциални цени за продажба на еленергия  все още са в сила, но са с краен срок. За новостроящите се обекти преференциални цени няма. А и цената на тока на фотоволтаиците не надхвърля 21 лв./ мегават. ВЕИ операторите след постигане на т.нар. нетно производство, продават на свободен пазар. Изплащат и 5% от печалбата си към фонд Сигурност за енергийната система за компенсиране на преференциалните цени.

-Не виждам причина за конфликт между ВЕИ и конвенционалните електроцентрали, смята инж. Тотев. Слънчевата енергия е неизчерпаем източник за земята и е неоправдано  да не се възползваме от него. Разбира се ВЕИ секторът е зависим от природния ресурс – ветрове, вода, фотоволтаиците пък работят само през деня. Макар че във футуристичен план, ако се опаше пояс от фотоволтаични панели около планетата, на практика производството ще бъде непрекъснато. По мои изчисления на базата на немски източници при застрояването на само 5% от площта на Европа с фотоволтаици, ще се покрие електро потреблението на цял свят.

Но дори и в наши дни няма нужда от конфликти. При изчисляване на един правилен микс,  ще има нужда от всички централи.

 

Горка СТЕФАНОВА

Leave a Reply