Tyxo.bg counter
понеделник , 3 август 2020

ОТНОВО ЗА ПРОФИЛАКТИКАТА

 

Д-р Ния Кирчева – акушер гинеколог и управител на МЦ Д-р Ния Кирчева:

За превенция и профилактика на онкологичните заболявания трябва винаги  да се говори.  Вече са известни много от факторите, повишаващи риска от рак на женските полови органи  и млечните жлези  –  генетична предиспозиция,  хронични заболявания,  нелекувани инфекции,  начин на живот и хранене,  тютюнопушене .  Профилактичните прегледи поне веднъж годишно за рак на шийката на матката и рак на млечните жлези са абсолютно задължителни за всяка жена  , независимо от това как и колко касата плаща за профилактика.  За съжаление поради все по-младата възраст, от която младите

момичета започват контакти, не може да се каже точно от кога трябва да се започват профилактичните  прегледи.  Наблюдава се  все по-ниско ниво на сексуална култура, някак доста безотговорно младежите се втурват в живота. Трябва да се знае, че профилактика е нужна не само по отношение на онкологичните заболявания, но и по отношение на репродуктивните възможности , болестите на обмяната. Това означава, освен редовни прегледи, и един по-разумен и умерен начин на живот.

За жените в менопауза: те нерядко приемат, че прекратяването на цикъ

ла   прекратява и необходимостта  от преглед при гинеколог. А това съвсем не е така.  Най-често рак на яйчниците , рак на ендометриума, рак на млечните жлези  се срещат  точно във възрастовата група на пери-  и постменопаузалните жени. Тъкмо това прави гинекологичния преглед над 50г. абсолютно задължителен.

За жените от всички възрастови групи е важно да знаят, че профилактичният преглед за рак на шийката на матката се състои от цитологично изследване  и колпоскопски преглед на гинекологичния стол с оптичен апарат (колпоскоп) , при който вече, дори при минимално съмнение, се прави биопсия – тъканна проба от засегнатото място.

 

МЦ Д-р Ния Кирчева извършва всички видове профилактични прегледи за онкологични заболявания  на женските полови органи. Разполага с хибриден двупроцесорен видеозон Самсунг Мадисон 2012 с линаерна високочестотна сонда за профилактика и диагностика на рак на млечните жлези. От няколко месеца центърът разполага и с нов комфортен гинекологичен стол ( подходящ и за хора с редуцирани двигателни възможности), окомплектован с най-висок клас колпоскоп.

www.niakircheva.bg , 0888 712162. Час можете да си запазите и на www.superdoc.bg

Поля ИВАНОВА

 

 

Leave a Reply