Tyxo.bg counter
събота , 4 декември 2021

ОТКРИВАТЕЛСКИ ДУХ И ОГРОМНО ПОРТФОЛИО В ДОМЕЙН МАРАШ

Огромно портфолио и стилово разнообразие. Това е със сигурност първата асоциация на всеки, запознал се макар и на прима виста със стралджанската изба – ДОМЕЙН МАРАШ, наречена на Марашкия проход в Стара планина. Избата разчита на над 600 дка собствени лозя в Ямболско, отскоро и във Варненско. Зад сортовия им колекционерски потенциал, както може да се очаква, стои почти неизброимо сортово разнообразие и при лозите –  каберне совиньон, каберне фран, мерло, сира, малбек, пти вердо,аликант буше, шардоне, траминер, мускат отонел, вионие, семийон, совиньон блан, ризлинг и др. не само традиционни, но и нови, рядкосрещани сортове. Само за 9 години след създаването си избата успява да създаде и утвърди на пазара 3 серии вина  – сортови и купажни – Мараш, Ленеа и Меандра,а също така и ракиите Еркесия.  И макар че сортовите вина далеч не са единствена и крайна цел в ДОМЕЙН МАРАШ, и за познавачите, а и за начинаещите във виноизкуството е полезно да знаят, че именно тук могат да намерят значителен брой чисто сортови колекционерски образци, включително и от относително непознатите у нас сортове като ризлинг, малбек или дори пти вердо. Творческите търсения в ДОМЕЙН МАРАШ обаче не се изчерпват с редките сортове. От няколко години експериментират и със сладките вина, при това с немалък пазарен успех, потвърждавайки още веднъж създалата се вече „сладка“ тенденция у нас. Всъщност „сладката“ категория на ДОМЕЙН МАРАШ стартира след успеха на ликьора им от рози, създаден по специална поръчка на Меик – от 100% винен дестилат от коломбар и шардоне и истинско розово масло. И в момента този еликсир с божествен аромат владее кажи – речи всички азиатски пазари. За момента полу-сладкото портфолио на ДОМЕЙН МАРАШ включва бели вина: тамянка, траминер, розе и червено -каберне фран§мерло. За тамянката ще кажем само, че е вино на годината за сомелиерската асоциация отпреди година в  категория специални вина.

ЛЕНЕА  100 % десертен ризлинг, който бездруго си е екзотика за България с автентичните, търсени от познавачите петролни или траверсни маслени нотки, заслужи тазгодишното сомелиерско отличие Най-добро десертно вино  в категорията Специални вина. И като стигнахме до наградите, да споменем  само част от тези за  2018-а: -ЛЕНЕА розе Каберне Совиньон§Каберне Фран- най-добро розе в категорията Розета от чужди сортове; Любима ракия за 2018 за ЕРКЕСИЯ -отлежалата сливова ракия; сребърен медал за каберне совиньон’15 от Балканското международно винено изложение, сребърен медал за  Еркесия-отлежала винена ракия 2010 г от Мондиал де Брюксел; сребърен медал за ЛЕНЕА розе Каберне Совиньон§Каберне Фран-Казанлък фестивал на розето.

Но приключенския и откривателския дух в стралджанската изба МАРАШ никога не секва,  биха отбелязали винохроникьорите ни. Така че винолюбителите нека са постоянно нащрек – за да не пропуснат някое от изобилстващите и винаги изумителни хрумвания на ДОМЕЙН МАРАШ.

За контакти: 0886 002 317

Пенка ПАРАШКЕВОВА

Leave a Reply