Tyxo.bg counter
неделя , 24 октомври 2021

ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЯ ПО ОТОХИРУРГИЯ – МИСИЯ ВЪЗМОЖНА

Освен че успя да създаде ваксина срещу COVID-19 за по-малко от година, медицинската наука очевидно ще се справи и със считаното доскоро за невъзможно дистанционно обучение на лекари. Първи онлайн курс в една от най-прецизните хирургии – отохирургията – проведе университета във Вюрцбург. Темата бе Техники при поставяне на импланти на средното ухо, а за участието си в обучението ни разказа доц. д-р Петър Руев, завеждащ отделението по Уши Нос Гърло и един от водещите в страната центрове за кохлеарна имплантация в МБАЛ Тракия – Стара Загора:

-За моя изненада, обучението се оказа успешно, макар и проведено онлайн, коментира той.

По принцип обучението по хирургия на средното ухо се

провежда в специално оборудвани зали и върху темпорални кости. Техниките са специфични, изключително прецизни и изискват продължителни упражнения. Именно поради това, всички обучителни курсове в темпоралните лаборатории бяха отложени във времето, поради препоръчителната социална изолация по време на пандемия. В първия онлайн опит на университета във Вюрцбург, където всъщност съм и специализирал, се включиха 10 участници, сред които и двама българи. Предварително бяхме снабдени от организаторите със специален сет включващ USB камера с висока резолюция, статив, необходимия инструментариум и изкуствена темпорална кост. Оказа се, при работа в операционна зала с цялата дигитална и микроскопска апаратура, онлайн обучението значително се доближава до това в реална среда. Самите участници имахме възможност взаимно да наблюдаваме работата си. Същевременно с помощта на подвижната USB камера, организаторите на курса ни наблюдаваха със съответните коментари и напътствия. Получи се и дискусия.

По този начин, според доц. Руев, продължаващото обучение на специалистите дори и в най-прецизната хирургия може да се реализира и неприсъствено. Разбира се не в това е бъдещето на медицината, според него, и не това е равностойната алтернатива на обучението в реална среда. Липсват социалния контакт, възможността за продължителна комуникация и преките визуални наблюдения. От друга страна обаче онлайн обучението може да допълва присъственото. Добра възможност е за студенти и специализанти, които нямат възможност да се включат на място. Осигурява възможност и за многократно наблюдение на „лекцията“. Подобни онлайн курсове доц. д-р Петър Руев възнамерява да организира и в МБАЛ Тракия. Всъщност болницата нееднократно е провеждала такива курсове за оториноларинголози. Предстоят обаче и нови такива в сферата на изключително прецизната отохирургия.

 

Поля ИВАНОВА

Leave a Reply