Tyxo.bg counter
четвъртък , 17 юни 2021

      НОВИ СВЕТОВНИ ОТЛИЧИЯ ЗА СТРАЦИН

Същинско винарско лято можете да си заформите с класацията на световното по вино Concours Mondial de Bruxelles’19. Специален повод ни дава отново една от безспорните емблеми на тероар Поморие – Страцин. И тъй като характерната за региона експлозия на нос особено изкусно одухотворява белите вина, белите отличия едва ли биха изненадали някого.  И това ако не е най-специалното лятно винопредложение! Отличените на световното шедьоври на Страцин са Early Birds‘18 Совиньон блан и Шардоне Soulmate’17. И двете вина са със сребърни отличия, като за Шардонето отличието е второ поред след конкурса през 2017г. Совиньон блан-ът определено вече може да се похвали със свой твърд електорат у нас. А конкретно отличеният от тазгодишния престижен конкурс омагьосва с интензивен пикантен аромат  с доловим тропически плод и оттенъци на окосено сено и цитрус. Вкусът е елегантен и свеж с усещане за заобленост, дълго въздействие и освежаващ цитрусов финал. Шардоне Soulmate’17 пък е елегантно и нежно с нюанси на праскова на нос, приятно комбинирани с фини цветисти акценти, подправки и ванилия. Вкусът тук е с по-изявената за сорта структура, с обемност и облота, с ароматен и атрактивен финал.

И преди още да е отминала еуфорията от световното, се открояват нови юнски медалисти на Страцин от Балканския международен винен конкурс: злато за Розе Early  Birds‘18, сребро за Шардоне Соулмейт’16. Соулмейт Совиньон блан Розе’18  и  Соулмейт Сира’18. Нищо по-съвършено от тези вина няма за идеалната морска вечер, подплатена с морски дарове и риба или пък просто със свежи салати, сирена или бели меса, ако все още не сте на морска тематика.

За щастие, докато сме все още центъра на вселената, и Страцин, както и немалък брой други изби, вече имат официално представителство в Стара Загора. За да сте в крак с най-актуалната виномода, не пропускайте призьорите на Concours Mondial de Bruxelles. Тези на Страцин по всяка вероятност са вече налични в магазините и ресторантите наоколо. При евентуален неуспех, звънете на 0888 669 015 .

www.stratsinwinery.bg

Пенка ПАРАШКЕВОВА

Leave a Reply