Tyxo.bg counter
петък , 7 октомври 2022

НОВА  СПЕЦИАЛНОСТ В МОРСКОTO УЧИЛИЩЕ

 

 

 

Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ започват съвместно обучение по специалност „Логистика“, съобщиха от пресцентъра на ВВМУ. Ректорите на двата университета – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и професор д-р инж.-икон. Даниела Тодорова подписаха споразумение. С документа бе сложиха начало на новата специалност, която е с 4-годишен срок на обучение – за образователно-квалификационна степен „бакалавър“. Насочена е към бъдещи инженери и ръководни кадри в областта на логистиката.

Изготвен е съвместен учебен план между двата университета. Първите два семестъра от обучението ще се осъществяват във ВТУ, а останалите шест, както и практиките и стажовете на студентите, ще се провеждат във ВВМУ. Държавните изпити също ще бъдат в Морското училище. Придобитите дипломи от новата съвместна специалност ще са с европейско приложение.

Съвместната специалност е поредната стъпка в посока задоволява нуждите на отрасъла с квалифицирани кадри. В Морско училище вече бяха разкрити и специалности „Кибероперации“, „Мехатроника“, „Мениджмънт на пасажерските кораби“, към които има нестихващ интерес. Устойчива е и тенденцията за увеличаване на прием на студенти във флотската Алма матер. В момента там се обучават  се обучават над 3300 курсанти, студенти и докторанти от 14 държави.

Петко ГЕОРГИЕВ

Leave a Reply