Tyxo.bg counter
понеделник , 18 януари 2021

НАШ НОТАРИУС С НОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Отскоро обществените изяви на нотариус Антония Коева се увеличиха с още една. Тя е президент на  Инър уийл клуб Стара  Загора – Берое за мандат 2020-21 г.

-Основният  ни проект за 2020-та  се казва Усмихни се и е насочен към деца със специални потребности – за подобряване на денталното им здраве и за да помогнем на тях и на семейства им да преодолеят по-лесно кризата, свързана с COVID-19 . Проектът стартира официално на 2 октомври – Световния ден на усмивката – пред сградата на старозагорската опера. Той бе приет с голяма обществена подкрепа. Уважиха го чеърмена на Дистрикт 248 Инър  Уийл България  Марияна Петракиева, много  гости  от Община Стара Загора и от различните клубове в града. Част от финансирането му осигурихме по линия на програмата Дарителски кръг за Стара Загора, организиран от Обществен дарителски фонд с подкрепата на Фондация Работилница за граждански инициативи. Много сме щастливи, че получихме подкрепата и на Община Стара Загора.  На своята редовна сесия на 29 октомври, общинските съветници с пълно единодушие одобриха съфинансирането на проекта Усмихни се! Той ще обхване близо 120 деца със специални потребности на възраст 5-18 години, главно от Дневния център за деца в увреждания в кв. Три чучура-юг, но целим инициативата ни да обхване и децата извън центъра, отглеждани от родител в дома си, посещаващи центрове за социална рехабилитация и интеграция на деца, и такива, настанени в центрове за настаняване от семеен тип. Ръководител на проекта е д-р Диана Бушкалова, дългогодишен доказан специалист в областта на денталната медицина. Привлекли сме за участие в проекта и проф.д-р  Мария Куклева, национален консултант по дентално здраве. Ще работим и с психолози, които ще помагат на децата и родителите им при  решаване на денталните проблеми, които в някои случаи са много тежки, обобщи нотариус Антония Коева. Тя сподели и за още един значим проект на Инър Уийл клуб Стара Загора Берое.

-Като част от световното семейство на Инър Уийл през месец септември се включихме в  националната кампания Дари-чети!  В нея участват възпитаници  на училищата П.Р.Славейков и Христина Морфова. На тях бяха дарени книги. До края на учебната година те трябва да ги прочетат и да отговорят на викторина с въпроси по съдържанието им. Победителите в състезанието ще могат да изберат благотворителна кауза, която клубът ни ще  финансира и реализира. Чрез проекта децата ще обогатят познанията си, правейки добри дела, допълни Антония Коева.

По думите й 2020-та е трудна за нотариусите.

-По време на първата вълна от пандемията канторите ни работиха само при неотложни случаи. В  момента картината е не по – благоприятна. Естеството на дейността ни не позволява да работим дистанционно. Ежедневно се срещаме се с много хора и въпреки строгите противоепидемични мерки които вземаме, сме изложени на постоянен риск. Опитваме се да се справим в тежката ситуация, в която се намираме. Надяваме се и на законови промени, засягащи дейността ни. Против сме публичността на Имотния регистър в частта му, даваща достъп на неограничен кръг лица до документи за собственост и лични данни. Това на практика обезсмисля дългогодишните усилия  и постиженията  на Нотариалната камара и на всички нотариуси в ограничаването на имотните измами. Сформирана е работна група, която ще работи за промяна на законодателството относно  достъпа до Имотния регистър към Агенцията по вписванията. Надяваме се на положителен резултат от работата й.

Генади СПАСОВ

Leave a Reply