Tyxo.bg counter
вторник , 25 януари 2022

НАД 15 ГОДИНИ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ С МАРКАТА АГРОТЕХ ПРОЕКТ

Верен на максимата, че работата поддържа човека жизнен, бившият зам.-кмет на Стара Загора с ресор Строителство в мандат 2007- 2011, а по-рано   зам. -ректор на Тракийския университет – проф. д-р инж.  Димитър Динев, не спира да се труди.

-Две са дейностите, с които съм ангажиран. Управител съм на АГРОТЕХ ПРОЕКТ. Това е проектантско бюро,  ангажирано с технологично проектиране на аграрни сгради и съоръжения. Същевременно често сътруднича с ръководената от  сина ми  арх. Иван Динев  фирма  Ай  Ви Ди  ПРОЕКТ. Ето защо имам преки наблюдения върху развитието на проектирането и строителство. Същевременно обаче, заради ангажиментите ми с АГРОТЕХ ПРОЕКТ , виждам и случващото се в аграрния сектор у нас, отбеляза проф. Динев. -Не съм спирал да проектирам. Правех го, макар и рядко, докато бях преподавател и зам.-кмет, защото основните ми задачи бяха други. Сега е обратното. Съдбата ми направи реверанс като ми осигури заетост и до днес. Раздвижване в проектирането и строителството има. Опасността от инфлация кара хората да са много активни, влагайки  парите си в имоти.  Не е добре обаче  проектирането и строителството да са в неестествено големи мащаби. Трудно ми е да кажа докога този процес ще продължи. Според мен той трябва да се развива по-равномерно – защото новите жилищни кооперации растат, но голяма част от тях са слабо обитаеми с години.  Тази практика съществува не само у нас.  Поскъпването не само на жилищата, но и на много други материали, суровини и стоки, е резултат от икономически еквилибристики, пълнещи нечии джобове. Радващото е, че в проектирането кадрите са качествени. Няма как да си проектант, ако нямаш пространствено мислене или ти липсват висока техническа  грамотност и отговорно поведение. В проектирането се работи със срокове. То не допуска случайни хора.  Проектантите са първото звено в инвестиционния процес и в строителството. От тази гледна точка е логично те първи да усещат кризата в бранша, коментира проф. Димитър   Динев. Покрай ангажиментите си в АГРОТЕХ  ПРОЕКТ той има наблюдения и в аграрния сектор:

АГРОТЕХ ПРОЕКТ  е на пазара повече от 15 години. Имаме проекти в почти цяла България.  Интересни са обектите ни   за нуждите на месодайното говедовъдство- те  са предимно в Ямболско , около Етрополе,  Априлци и в района на Харманли.   Месодайните породи у нас са внесени основно от Англия и се отглеждат лесно. Малкото теле е с майката, докато може да бозае. Храната е икономисана, а животните цял ден са на паша. У нас такива територии има именно около изброените от мен по-горе райони. В Англия САЩ, Италия и др. това е много печелившата дейност в аграрния сектор. Англия  например, е едно огромно пасище, което е лесно за поддържане, защото там вали постоянно. В България опитахме да направим същото още по соца,  използвайки хилядите погранични празни декари в района на Елхово. Стигнахме обаче до никъде, защото се оказа, че през юли и август всичко изгаря. В наши дни вече компенсирахме климатичните условия, спрямо тези в  Англия, чрез животновъдни обекти за целогодишно пасищно отглеждане – заслони, в които е устроена площадка за подхранване през времето, когато животните не са на паша.  Аграрният сектор изпраща  добра година. Това обаче няма как да продължи без европейското съфинансиране. То стимулира фермерите към нови инвестиции.

Иван НЕЙКОВ

 

Leave a Reply