Tyxo.bg counter
сряда , 6 юли 2022

НАГРАДИТЕ НА РОДНАТА НИ ВИНО ВИЗИТКА – ВИА ВИНЕРА

 

Друга шестваща по световните вино форуми българска вино ви

зитка – ВИА ВИНЕРА също показва на света вековните винарски пътища на България – конкретно в случая дестинация Карабунар, прочута с многобройните си изби. За ВИА ВИНЕРА КАРАБУНАР ЕСТЕЙТ можем да кажем още, че сериите й Via Vinera, Bulgarian Heritage, Contour u Castellum за няма и две – три  години  успяха да дадат немалко на вино света. Редовен участник и редовен призьор са  в най-престижните световни вино конкурси. Само през 2020-а отличията на ВИА ВИНЕРА КАРАБУНАР ЕСТЕЙТ от Декантер и Concours Mondial de Bruxelles са 4. Contour Ca

bernet Sauvignon-Pinot Noir’17 е с 90 точки и сребро от Декантер, а в дегустационните бележки на журито са отбелязани тоновете дъб в носа със землисти и кафени намеци, пикантното небце с копринени черни плодове, изключителната пивковст на виното. Със сребро е и Bulgarian Heritage Mavrud Reserve’16, на което журито присъжда  90 точки заради сливата с нюанси на ванилия в носа, заради огромния плодов интензитет с твърд финал и изобилие от дъб.

Бронзовите медалисти на ВИА ВИНЕРА от Декантер също са два.  Castellum Cabernet Sauvignon’15 е с 88 точки, експресивен нос на къпина, пет подправки и кедър, със свежо и интензивно структурирано небце. Бронзов е и Via Vinera Syrah-Cabernet Franc’17, отново с 88 точки, къпинови аромати с намек на зелен чай и черница; сочно меко и свежо небце.

И от „световното“ по вино ( Concours Mondial de Bruxelles) ВИА ВИНЕРА не се връща с празни ръце. Единственият й участник там е отличен със сребро. Той е Contour Sauvignon Blanc – Pinot Gris‘ 19. За него самите енолози на избата казват, че олицетворява момичешкия дух на Контур-ите. Игриво, плодово и свежо, от него сякаш струи енергия за живот. Зелена ябълка, горск

и цветя и свежи билки.

За сериите на ВИА ВИНЕРА нека напомним още, че са създадени в специфичина енологична и словесна стилистика. Bulgarian Heritage олицетворява любовта към традициите. Вината й са от местни сортове и са актуална тенденция на световния пазар. Contour-ите са ароматна и свежа интерпретация на международни сортове, а стражевата кула на избата – Castellum – е кулминацията на вижданията на избата за тероар и стил.

Повече за ВИА ВИНЕРА търсете на www.viavinera.bg

Пенка ПАРАШКЕВОВА

Leave a Reply