Tyxo.bg counter
четвъртък , 16 септември 2021

МИТОЛОГИЯ И РЕАЛНОСТ В ИЗБА МАНАСТИРА

Ако случайно сте позабравили, че сме богати не само тракийска, но и българска виномитология, определено се нуждаете от среща с изба МАНАСТИРА. Родното тук е на почит – било то действителност или легенда. Личи им още по името МАНАСТИРА – заради някогашния християнски манастир край Лесичово, опожарен впоследствие от турците. Видно е и от емблематичната им марка Илая, посветена на Мавруда – най-разпознаваемия в света български сорт, който с ярката си специфика и индивидуалност ражда един от най-запомнящите се винарски митове. Бедната вдовица Илая пренебрегва Ханкрумовата заповед, като, преди да изкорени лозата си, скрива в закрит съд няколко чепки грозде. Синът й Мавруд често отпива от целебния еликсир. А когато пораства  и надвива царския лъв, лично ханът реабилитира сорта, чието вино дава такава  юначност и сила на воините. Илая Мавруд резерва още в самата изба определят като другото лице на Мавруд-а.

Доста плодов, за разлика от популярността му като тежък танинов сорт – коментира Деяна Стаменова – една от дъщерите в семейството, създало избата. – Ароматът е с къпина и с нюанси на черница, вкусът – заоблен и омекотен допълнително от едногодишния престой в американски дъб.

Втората Илая на МАНАСТИРА е , разбира се, отново от Мавруд, но този път розе – с  червени горски плодове, ягода и ванилия в носа, с балансиран и свеж вкус и допълнителна кадифеност от 3 -месечния си престой в бъчва. Илая Мавруд е забелязан още с появата си на пазара, а през 2017 е със сребро от Concours Mondial de Bruxelles. Скорост на пазара набират и другите две серии на МАНАСТИРА. Riversideкръстена на река Тополница край избата- е представена от  Совиньон блан, Шардоне, Мускат отонел, Мавруд§ Каберне совиньон, Мерло§ Каберне совиньон и Каберне совиньон. От серия Middle forest ( Средна гора) пък можете да потърсите Шардоне барел, Розе от Каберне совиньон§ Сира и Сира. Те впрочем също не остават незабелязани. Горна Тракия Каберне Совиньон Резерва’12 е със злато от Световното по вино’17. Сред призовете на МАНАСТИРА са и още цял куп медали и отличия от Фестивала на розето, Декантер, Винария, Балканския фестивал на виното и др. Заслугата е и на лозари, и на винари, и на тероар. Климатът в Лесичово, както казват местните, си е истинска благодат – Тракийската низина, в полите на Средна гора и с Тополница в близост. Скътано местенце, без люти зими и без градушки. Избата е семейна – дело на Николай Стаменов. Стартът е през 2011-а. Лозята са 300 дка със Совиньон блан, Шардоне, Мускат отонел, Мерло, Каберне совиньон, Сира и Мавруд. Самата постройка е с манастирски архитектурни препратки, вината – бутикови, „извайвани“ с много любов и майсторска страст. Само за няколкото години от съществуването си избата успява да намери трайни пазари в Белгия, Дания, САЩ и Тайван. За всички български виноентусиасти вината на МАНАСТИРА могат да бъдат намерени в специализираните магазини и ресторанти или на място в избата.

Справки на: www.manastirawinery.com

Пенка ПАРАШКЕВОВА

 

Leave a Reply