Tyxo.bg counter
четвъртък , 11 август 2022

Мирослав Райков: И ЕДНО ПОСАДЕНО ДЪРВО Е ДОБРЕ ДОШЛО ЗА ГРАДА

-Нямам  богат опит в политиката. Нито пък искам  да политикантствам, но и едно дърво да посади човек, пак е добре дошло за града. Приветствам всяка иновация, която стъпи в Стара Загора. В тази връзка подкрепям напълно създаването на националната гимназия за даровити деца, която местният парламент благослови преди време, каза общинският съветник от БСДП Мирослав Райков. За собственото си присъствие в Общинския съвет, той допълни:

-Гледам на тази си роля като на възможност да получа някаква чуваемост. Нямам намерение да емигрирам. Искам да оставя нещо след  себе си за града.

Като представител на дребния и среден бизнес той е  категоричен:

– Хотелиерите, ресторантьорите и превозвачите най-силно усещат негативните удари на пандемията от коронавируса. Към тях бих добавил и туризма, който е с много съпътстващи дейности- летища, транспорт, обслужващ персонал. Икономическото колело е широко завъртяно. Другата голяма болка на бизнеса е липсата на кадри. Тя обаче не е характерна  само за  Стара Загора или за България. От нея се оплаква цяла Европа. Решението, колкото на шега толкова и наистина, е да се раждат повече деца.

Мирослав Райков е майстор на спорта и бивш национален състезател по борба.

-Спортен човек съм и ме боли за спорта. Твърдо съм за изграждането на многофункционална зала в Стара Загора. Имайки я, всяка година градът ни може да е домакин не европейско или световно първенство в даден спорт. Не съм  съгласен с тезата, че инвестицията в нея не би имала възвръщаемост. Спортът е социална дейност. Социален феномен е. В социалната сфера две и две никога не е равно на четири. Спортът е най-добрата инвестиция в здравето и в бъдещето на нацията ни.  В момента тече конкурс на няколко проекта за залата. Видях единия от тях и много ми хареса. Богат е на зеленина.

Старейшината не подмина и темата за нов, работещ закон за спорта в България.

-Политиците ни няма какво да го мислят. Не е толкова сложно да се направи читав закон за спорта според нашите условия.

За  тези, които са забравили, напомняме, че Мирослав Райков беше президент на футболния клуб Берое в  средата на 90-те. Някои наричат онзи период от историята на зелените безвремието, защото тогава старозагорци бяха в третия ешелон. Ето как изглежда той през очите на Мирослав Райков:

-Станах президент на Берое случайно. Присъствах на събранието на клуба и така започна  всичко за мен във футбола. Нещата бяха 100% истински. Онзи отбор, воден от треньора Евгени Янчовски, имаше в редиците си качествени изпълнители като грузинския вратар Сергей Чурадзе, Венелин Сивриев, Христо Янев, Слави Жеков, Милен Кръстев и др. Тогава тимът стигна до аматьорите, защото  някои от силните на деня не изпълниха ангажиментите си към него. Радващо е, че все пак успяхме да го съхраним.  Винаги съм се питал едно: Как е възможно вече десет години Берое да не успее да интегрира един собствен юноша в представителния си тим. Ако го направи, и аз ще се  върна на стадиона. Искам да гледам с беройската фланелка български момчета, не чужденци, които не са чували за България и не я знаят като място на картата.

генади СПАСОВ

Leave a Reply