Tyxo.bg counter
понеделник , 17 май 2021

МЕРКИ СРЕЩУ МОРБИЛИ


До момента в областта няма случаи на морбили, съобщи на пресконференция д-р Златина Нанева, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Болестта обаче вече е разпространена в България и съседните държави. У нас случаи са регистрирани в общо 11 области, сред които и 2 съседни – пловдивска и бургаска. Сред засегнатите съседни държави най-много са заболелите в  Сърбия-над 5 хиляди с 11 починали. Епидемия от морбили в Старозагорско за последно е отчетена преди 9 години, когато са засегнати близо 2 000 души. Необходими са сериозни мерки за превенция, апелират от РЗИ. Нека майките с неимунизирани деца предприемат необходимите мерки. Втората група, към които се обръщаме, са бременните жени и майките с малки деца, които трябва да ограничат пътуването до области с морбили. Представителите на бизнеса, които през летния период наемат чуждестранни работници, нека направят изследвания на имунния статус на своите служители. Призоваваме и кметовете да подпомогнат здравните служби, ако се констатира случай на болен. Мерки трябва да се вземат и в лечебните заведения.
Сред причините за разпространение на заболяването е липсата на имунизации. Статистиката на здравната инспекция сочи 10 родители, отказали имунизации на децата си в областта през 2018г. и трима – от началото на 2019-а. Антиваксърите, които не са от малцинствените групи, вече са глобени, след проведени разговори за значение на ваксините. Неимунизизраните деца в областта са между 4-5%. Някои от тях са в чужбина, а други са с временни или трайни противопоказания за прилагане на ваксина.
Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причинявано от морбили вирус (род парамиксовируси), разпространяващ се изключително лесно. То протича с висока температура (треска), хрема, кашлица, зачервяване на очите и разпространяващ се кожен обрив. Вирусната инфекция при морбили засяга предимно дихателната система и е потенциално сериозно заболяване.

Поля ИВАНОВА

Leave a Reply