Tyxo.bg counter
четвъртък , 11 август 2022

ЛИПСАТА НА КАДРИ ОБЕЗСЪРЧАВА БИЗНЕСА

Отдавна известен факт е, че двете големи хобита на бизнесмена инж. Недялко Недялков са ловът и футболът. В момента членувам в ловната дружинка в Дълбоки. За мен всеки лов си има своя специфика. По тази причина дали съм на едър лов, за пернати или ми предстои отстрел на друг дивеч, тръпката и адреналинът все са големи и неописуеми. Дивеч има, но запасите му са намалели, в сравнение с преди. Сега е много актуална темата за африканската чума по свинете. Случаи от нея са констатирани в Северна България. Не вярвам тя да дойде и в нашата половина от страната, каза инж. Недялко Недялков.

Като бивш футболен арбитър, той отбеляза, че и да бъде въведена системата ВАР, грешките на хората в черно по родните терени пак  ще ги има. Това му е част от чара на футбола. Понякога той е поредица от съдийски грешки. Колкото и да напредват високите технологии, гафовете няма да изчезнат. По мое време футболното съдийство в Стара Загора имаше добра основа. Много местни момчета си пробиха път и се ползваха с авторитет. Сега  старозагорското съдийство няма предишното си присъствие. Скъса се приемствеността между поколенията. Все по-трудно се изграждат качествени съдии, които да респектират играчите без да се набиват на очи. Инж. Недялко Недялков е на мнение, че елитният футболен Берое трябва да се бори за място в тройката. За целта обаче, ще са му нужни попълнения в офанзивен план. Само наличието на доказан реализатор като Мартин Камбуров няма да е достатъчен на беройци, ако искат да са реален конкурент в битката за първите места в елита.

Като бивш областен управител инж. Недялко Недялков приветства предстоящото изграждане на индустриална зона Загоре. Всяка подобна придобивка е добре дошла за Стара Загора. Градът има нужда от икономика и от производство. Подобри ли се и инфраструктурата, ще се радваме на допълнителен икономически подем. Лошото е, че квалифицираните кадри липсват. Те вече не могат да бъдат привлечени дори с високи заплати. Като няма кадри, представителите на бизнеса са безсилни. Те вдигат заплатите до един момент и когато при все това квалифицираните работници бягат, бизнесмените се отчайват. В този омагьосан кръг бизнесът ни се върти  вече три десетилетия. Изходът от ситуацията е да се подобри  връзката между теорията и практиката в професионалните  гимназии.  Картината ще е пълна, ако в този процес активно участва и бизнесът. Тогава той ще получава от образованието нужните му специалисти, без да  губи  време за допълнителното им обучение на терен.

Иван НЕЙКОВ

Leave a Reply