Tyxo.bg counter
четвъртък , 24 септември 2020

Кръстина Таскова, депутат от ВоляДА ПОМИСЛИМ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ, НА КОИТО ЕЖЕДНЕВНО РЪКОПЛЯСКАМЕ

Достатъчни и навременни ли са мерките за извънредното положение?

-Още на 19 февруари зададох въпроса  готови ли сме да се срещнем с Covid 19.  В Стара Загора още тогава преживяхме стрес заради резултата от теста на украинския гражданин. Още тогава с мен се свързаха много граждани и лекари, с притеснението, че са неподготвени за справяне със ситуацията. В този смисъл за мен мерките са закъснели с 20 дни. Както виждате и днес няма достатъчно предпазни средства. Мерките са достатъчни, с оглед опазване здравето на хората. В министерската заповед за извънредното положение се съобщава за конкретен леглови капацитет –  1300 интензивни и 7000 неинтензивни легла за лечение на пациенти с Covid 19. На 13-ти март, когато във Воля взехме решение  да подкрепим  извънредното положение, изготвихме план за действие. Заявихме освен това, че е задължително да се направи икономически щаб, който да следи адекватно ситуацията в икономиката в стопанския оборот. И до момента няма такъв щаб. Убедена сме, че в един  момент ще има, но тогава пак ще се питаме реагирахме ли на време. За 3 години в НС непрекъснато повтаряхме, че приоритет за държавата трябва да са здравеопазването и образованието пред модернизирането на армията. На 13-април внесохме и мораториум в деловодството на НС за спиране на двата млрд. лв. харчове по това перо. Защото според министъра на финансите 1, 5 млрд. лв. са необходими само за мярката за помощ на бизнеса 60:40. Няма нужда тези пари да отидат в американската икономика, когато са необходими на България – на нашите пенсионери, болници, предприятия. Търсим разговори с председателя на НС, тъй като при настоящия режим на работа на парламента единствено председател, 1/5 от депутатите, президент или премиер могат да  определят дневния ред на заседанията. А ние във Воля сме едва 12.

Не позволиха на фармацевтите да заменят предписаните лекарства с генерици?

-Това предложение на депутат от НФСБ не бе гласувано. Всъщност неговата идея беше в тази извънредна ситуация фармацевтите да могат да предложат генерик, в случай че пациентът е в друго населено място и местната аптека не разполага с изписаното лекарство. Още повече в настоящия момент лекарите предписват медикаменти по телефон, а аптекарите – без рецепта на базата на ползваните лекарства в предходния месец. Но по принцип дебатът за генериците тепърва предстои, защото те създават възможност лекарствата, изписвани по здравна каса, да станат напълно безплатни за пациентите.

Останалите кризисни моменти според Воля?

-На 13 март сигнализирахме за проблема, който вече започва да се появява. При забрана на плановия прием и болниците, функциониращи като търговски дружества, техните приходи намаляват. Да не стане така, че тези на които ежедневно ръкопляскаме, да останат без заплати. При липса на лечение по клинични пътеки, липсва и заплащане от касата. А не всички екипи на болниците са ангажирани с болни от коронавирус. Криза предстои да предизвика и  липсата на икономически анализи – за засегнати фирми и работници – поименно. Настоящата банкова ваканция – никой няма право да води дела, да прави запори, да си търси парите – води до неконтролируема междуфирмена задлъжнялост и до невъзможност на фирмите да функционират. Трябваше да бъдат посочени конкретни фирми или браншове, за които ще важат тези привилегировани условия. И още веднъж, дано днес на Велики понеделник, когато са били изгонени търговците от храма, успеем да спрем търговците и комисионерите за закупуването на бойна техника. За да останат нашите пари в нашата икономика.

Поля ИВАНОВА

Leave a Reply