Tyxo.bg counter
понеделник , 3 август 2020

КОГАТО ГОВОРИМ ЗА ЯМАНТИЕВИ

, следва да говорим като за институция.Винарската им традиция е свързана с края на 19 век с Перущица и Брестовица. И дори за скромните лични двадесетина и няколко години ентусиазмът на семейството успя да възстанови традицията и смисълът на древнотракийското вино изкуство от Родопите, в които сякаш и до ден днешен продължават да отекват стъпките на Дионис. Доловили космическия код, Ивана и Юлиан Ямантиеви не спират нито за миг, докато не създават основата – напълно обновена по Сапард винарна (2002-а) с напълно обновена сортова селекция за собствения лозов масив от 70ха (2006г.). Наричат ги провокативните лозови насаждения на ЯМАНТИЕВИ –  Сира, Пино ноар, Шардоне, Траминер, Вионие, Аликанте буше и Мускато Бианко – добавени към далеч не дотам налудничавите Каберне совиньон и Мерло. Но пък нали изкуството се ражда точно там където се срещат рутината с лудостта. За изтънчеността и изкуството в наложените вече  Stone Lake, Villa Armira, Yamantievs, Marble Land и Roses дори няма да говорим.

По-значителната новост при ЯМАНТИЕВИ е, че от 2019-а вече имат брандове, които са в онлайн сайтове за продажби в Лондон. И разбира се топ събитието на винарната –  миналогодишната 23 позиция на Marble Land 2015 в световната топ 30 класация на Andy Howard 30те големи червени вина, които трябва да опитатe, ако желаете да откриете света. И за каквито и отличия да говорим след тази оценка – впрочем на единственото българско вино попаднало в класацията – все ще ни изглеждат незначителни. Все пак да не пропускаме високата позиция на Ямантиев Ивайловград Сира Гранд резерва’16 в класацията на ДиВино за 2018-а, както и златния и сребърен Дионис от Дефиле на младото вино’19 съответно за Мерло§Сира§Аликант буше (88,3 точки) и за Шардоне§Совиньон блан§ Пино гри.

Но да се върнем на темата за лудостта и за изкуството. За да обявим най-новата АРТ СЕРИЯ на ЯМАНТИЕВИ, селекция чрез която семейството отново за първи път и отново провокативно, предложи „фюжън“ от две изкуства – изобразително и вино изкуство. Говорим за традиционната вече арт серия на ЯМАНТИЕВИ от уникално изрисувани 5 литрови бутилки Цезар, пълни с емблематичния за Ивайловградско купаж от Каберне совиньон § Мерло § Сира. Художниците на бутилките  от Пловдив. За новата арт серия, за философията, за вината и успехите на ЯМАНТИЕВИ научете повече на www.yamantievs.com, tel: 032/65 20 28.

Пенка ПАРАШКЕВОВА

Leave a Reply