Tyxo.bg counter
сряда , 6 юли 2022

КАРАНТИНАТА НЕ Е ОСНОВАНИЕ ЗА БОЛНИЧЕН ЛИСТ

В доболничната помощ сме сред здравните кадри на първа линия, наред с работещите в инфекциозните, интензивните и операционните отделения, коментира акушер-гинекологът от ДКЦ 1 д-р Златомир Георгиев. Пациентът не попада директно в операционната или в оарил. Насочват го личният лекар и специалистът от доболничната помощ.

В условията на ковид работим рисково, спазваме всички превантивни мерки, задължаваме и пациентите да ги спазват, когато са в кабинетите ни. По обясними причини в настоящите условия не само лекарската, професията на всички здравни работници въобще, се оказа най- рисковата, но и най-дефицитната, каза още за съсловието в белите престилки д-р Златомир Георгиев.

По думите му в АГ доболничната помощ, в условията на пандемия, пациентите не само че не намаляват – напротив – увеличават се. При наличие на заболели в предприятията, ръководителите масово връщат работниците си в карантина – за болничен лист или в отпуск. На всички пациенти д-р Георгиев обърна внимание, че карантината не е доказано заболяване, т.е. тя не е причина за издаване на болничен лист, включително и при бременност. И вместо да прибягват до подобно „нерегламентирано“ искане на болнични, д-р Георгиев препоръча на пациентките си, и особено на бременните, по – стриктно да спазват мерките за превенция. Защото, според него, колкото и абсурдно да звучи, дори и в тази здравно усложнена обстановка бъдещите майки не пропускали повод да се похвалят с посещения на нощни клубове и дискотеки, екскурзии и шопинг в чужбина. Конкретно за ковид и бременност д-р Георгиев информира, че и тук неизвестните са много. Докладвано е вече, че заболяването не се предава от майка на дете по време на бременност, включително и в УМБАЛ Киркович, където също отчетоха прецедент – родено здраво бебе от майка  с доказана инфекция. Болни от ковид бременни се лекуват без антибиотици и ремдесивири, а след раждане се изолират от новороденото. При постъпване за раждане болните си правят тест за ковид само при наличие на симптоми. По време на бременност тестът също не е задължителен, само препоръчителен. Най-важното правило е СТРИКТНО СПАЗВАНЕ НА ВСИЧКИ ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ!!! Т.е. повече дисциплина, отговорност, възпитание.

Колкото на шега, толкова и наистина, д-р Златомир Георгиев успя да намери и позитиви в наложената ковид социална дистанция – по световни статистики в резултат на заболяването раждаемостта не само че не намалява, напротив – увеличава се.

Поля ИВАНОВА

 

Leave a Reply