Tyxo.bg counter
събота , 4 декември 2021

КАК ДА СЛЕДИМ ЗДРАВЕТО СИ СЛЕД КОВИД

 

Кардиологът д-р Райна Стойнова, пред Наблюдател

Достатъчно достъпна ли е Безплатната национална кампания Живот след ковид на Българския кардиологичен институт (БКИ), стартирала миналата есен?

-Достъпността е гарантирана за всички български пациенти, които могат да удостоверят, че са преболедували вече COVID-19. Kампанията е безсрочна и безплатна. Пациентите, които искат да се включат в програмата, трябва да попълнят електронна анкета на сайта на БКИ или да позвънят на 02 4026406. Важно е пациентите да представят положителен PCR тест, епикриза или друг документ, удостоверяващ прекаран COVID-19.

Кои са основните симптоми за т. нар. ковид опашка в кардиологията?

-Изявата на пост-COVID състоянията е изключително разнообразна – всяка система и орган на тялото могат да бъдат засегнати, оплакванията често се припокриват и се променят във времето. Най-чести са неврологичните симптоми (като нарушена концентрация, т.нар. „мозъчна мъгла“), следвани от сърдечносъдовите и дихателните, но оплакванията могат да бъдат и общи, гастроинтестинални, мускулно-скелетни, психиатрични, психологични или такива от ставите, лицевите мускули, ушите, носа и гърлото. Особено за хората, непрофилактирани медикаментозно. Експертите  твърдят, че  всеки пети, преболедувал COVID-19, ще страда от пост-COVID състояние, като за България оптимистично погледнато това са около 70 000 души. Хората страдат от пост-COVID състояния независимо от възрастта си или от тежестта на първоначалното заболяване (включително леките, дори асимптомните случаи). Всички тези хора трябва да потърсят медицинска помощ, защото изследванията ни до момента показват, че тези пациенти не могат да работят пълноценно.

Все още по-малко от 1% от проучванията (научните проекти) върху COVID-19 се фокусират върху „дългата COVID опашка“. Затова СЗО призовава медицинските институти по целия свят да се включат и да допринесат с познания.  

Съществуват ли вече наблюдения за най-честите усложнения в сърдечно – съдовата система след прекарана коронавирусна инфекция?

-Ние смятаме, че подходящи за националната кампания на БКИ са всички пациенти, преминали коронавирусна инфекция. SARS-CoV2 е особено опасен вирус, който засяга клетките с наличие на АСЕ2 рецептори. Такива клетки, освен в белия дроб, има в сърцето и в кръвоносните съдове. Затова сърдечносъдовата система се засяга толкова често. И затова аз лично препоръчвам на всеки, преболедувал COVID-19, да се включи в кампанията, за да провери в какво състояние е сърцето му, на първо място.

Къде насочвате жителите на областта потърсили вашето съдействие?

-Както вече казах, пациентите, които искат да се включат в програмата, трябва да попълнят анкета в сайта на БКИ.  След като отговорят на въпросите, нашите координатори ще се свържат с тях и ще ги поканят на преглед в определен ден и час. Безплатните прегледи в Стара Загора се извършват в медицински център Европейска здравна грижа, ж.к. Три чучура – юг, ул. Димитър Подвързвачов 1.

Поля ИВАНОВА

Leave a Reply