Tyxo.bg counter
четвъртък , 17 юни 2021

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КРЪГОВАТА ИКОНОМИКА

Зелената сделка остава дългосрочен приоритет, каза намиращият се в Брюксел старозагорец Ангел Филипов, който е част от екипа на евродепутата Асим Адемов. В по-общ план повечето политици заявиха, че борбата срещу коронавируса, макар и основен приоритет в момента, не бива да разсейва Европа от дългосрочните приоритети като борбата с изменението на климата. Министърът на климата на Австрия Леоноре Гесслер отхвърли призивите на чешкия премиер Андрей Бабиш, който заяви, че зелената сделка на ЕС трябва да бъде премахната, за да се съсредоточим върху коронавируса. Въпреки това западните лидери ще трябва да се вслушват в националните приоритети на всяка суверенна държава-членка, защото ако Западна Европа се опита да продължи със зелената сделка, без да обръща внимание на икономическата реалност в момента, сделката много бързо ще загуби политическа подкрепа, смята Ангел Филипов. Според него  ЕС вероятно ще се опита да приложи зелени критерии към финансирането, свързано с възстановяването на икономиките. По въпроса ще може ли България  да намери механизми, така че националният ни план за енергия и климат да бъде одобрен и въглищните ни централи да продължат да работят поне до 2030-та той коментира:

– Искрено се надявам, че ще продължат да работят и след 2030 година, но трябва да сме реалисти. Засега нещата стоят така, че да очакваме положителна развръзка по темата е все едно да кажем, че ПФК Берое, ще намери начин да влезе в Шампионска лига. Това не е реалистично, но ще трябва с общи усилия да се намерят механизми за дългосрочното съществуване на централите и въгледобива.

Ангел Филипов обясни и какво представлява кръговата икономика, чиито план за действие ЕК актуализира през март:

-Кръговата икономика е модел, насочен към удължаване на жизнения цикъл на продуктите. На практика това означава възможно най-дълго споделяне, заемане, повторно използване, поправка и рециклиране на съществуващи материали и продукти. Не трябва да се подценява и ефектът върху околната среда – добивът и потреблението на суровини увеличава консумацията на енергия и емисиите на парникови газове. По-разумното използване на суровини може да помогне в борбата срещу промените в климата. Преходът към кръгова икономика ще намали екологичното замърсяване. Ще облекчи проблемите с набавянето на суровини, ще засили иновациите и конкурентоспособността. Потребителите ще получат достъп до по-устойчиви и икономични продукти, т.е. кръговата икономика е модел на производство и потребление, ограничаващ до минимум отпадъците. Той носи ползи за околната среда, икономиката и всички нас.

Генади СПАСОВ

Leave a Reply