Tyxo.bg counter
понеделник , 3 август 2020

ИСТОРИЯТА  НА ВИНАРСКА ИЗБА НИЧЕВ

  започва с реституирането на лозe, отрупанo с грозде. Още с първата си „рожба“ в семейната изба д-р Венцислав Ничев печели първо място на конкурс за домашно вино. Така се ражда идеята за собствена винарска изба. През следващите години той  закупува лозя, за които собствениците не са в състояние да се грижат и увеличава собствените си лозови масиви. Маврудовите му насаждения са на над 40 г и  са в района на селата Нови Извор и Златовръх, където тероарът е изключително подходящ за отглеждане на този изключителен български сорт. Топлите слънчеви лъчи денем се редуват с хладни нощи, а винарските традиции датират от древността. Постепенно производството на вина от уникалния сорт Мавруд се превръща в страст за д-р Ничев.

През 2018 г. в пловдивското Дефиле на младото вино  Маврудът на ВИ Ничев е отличен със Златен медал. През 2019-а по време розето на Ничев е сребърен медалист от казанлъшкото Розе уайн експо. В асортимента на избата влиза и нов изящен еликсир – Бяло вино от Мавруд. Предстоят Златна и Сребърна серия от реколти 2016 и 2017 г

-Участията в конкурси ни помогнаха да популяризираме произвежданите от нас вина, а с отличията се гордеем, коментира успехите на вината си Венцислав Ничев. Щастливи сме, когато получаваме добри  отзиви за продуктите си от ценителите на виното – както от страната, така и от чужбина, добавя той. Защото Мавруда на ВИ Ничев е познат и в меката на виното Париж.

Повече за вината на НИЧЕВ на www.domainenitchev.com, 0893 459 796

Стефан КАЦАРОВ

Leave a Reply