Tyxo.bg counter
петък , 10 април 2020

ИМА ЛИ КАКВО ДА ДАДЕМ НА СВЕТА?

 Този въпрос би следвало да си зададе всеки уважаващ себе си българин, опитал най-новото българско питие 22 BY BURDI. То е разработка на отколешния страстен почитател на родните пелини Иван Бурдиняшки и вече е спечелило симпатиите на публиката на тазгодишното МЕГА ВИНО в Брюксел. Съвсем скоро създателят му очаква покана за участие в ПРО ВАЙН. Интерес към 22 BY BURDI са заявили и всички специализирани софийски вино ресторанти и барове, в които питието е представяно.

Технологията на 22 BY BURDI в няколко стъпки представлява селекция на бели български вина от местни сортове, водна екстракция на 22 вида български билки, подготвяне на билковата смес в точно определени пропорции, вливане във виното, смесване и отлежаване. Според класификацията на алкохолните напитки 22 BY BURDI е ароматизирана напитка на винена основа (като Sangria и Glühwein ) . Алкохолът му е 12,5%, а сладостта се постига чрез естествен подсладител.

– Като любител на традиционните български пелини, от години наблюдавам как напитката бавно, но сигурно избледнява и изчезва от пазара и все по-малко хора, особено младите, знаят какво представлява и са я опитвали, коментира Иван Бурдиняшки. За чувалите, тя имаше основно негативен имидж на нещо „гадно и горчиво“. Винаги съм смятал, че питието има потенциал и то не само в България. Ето защо събрах смелост и направих един съвременен прочит на билковото вино, като го направих по-близко и разбираемо за сегашното време, защото твърдо вярвам, че то би могло да бъде отлична алтернатива на така популярните италиански (почти изцяло химични) аперитиви и коктейли.

За актуализиране на рецептата Иван Бурдиняшки пътува из цялата страна и събира информация от старите майстори на пелина в Осмар, Лясковец, Змейово, Карлово, Славянци и др. Резултатът е повече от удовлетворяващ – десетки положителни отзиви от прочути имена във вино света и миксологията. За 22 BY BURDI миксолозите препоръчват смесване с пенливи вина от рода на Prosecco, според наложилата се напоследък тенденция на ниско-алкохолни коктейли. Според тях питието е подходящо и като самостоятелен аперитив, и като съставка във fizz и sour коктейли, допълвайки се прекрасно с джин, водка или бърбън.

Любителите на винените напитки могат в най-скоро време да намерят 22 BY BURDI в специализираните вино ресторанти и магазини в по-големите градове на страната.

ЗА контакти: contact@22byburdi.com , 0888 693 347

Поля ИВАНОВА

 

Leave a Reply