Tyxo.bg counter
понеделник , 3 август 2020

ИЗБОРНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО СЕ НУЖДАЕ ОТ РЕФОРМА

Вече трети мандат в местния парламент стои пред общинския съветник от ВМРО Антон Андонов, който беше и кандидат на воеводите за старозагорски кмет.

-Изминалият местен вот показа нуждата от сериозна реформа в изборното законодателство и в начина на гласуване, защото при гласували 42% от всички избиратели, недействителните бюлетини са почти 9 000. Това показва не само нуждата от реформа, но и прави неизбежно задължителното въвеждане на образователен ценз. Редно е гласоподавателят да е завършил поне осми клас. По-ниско образованите трудно се справят с интегралната бюлетина, какво остава, ако трябва да възприемат посланията на кандидатите за развитието на града ни- каза Антон Андонов. Той е категоричен, че от ВМРО са доволни от представянето си на изборите.

-Имаме 18 съветници в областта. Разширяваме присъствието си в Стара Загора. Ще работим за заложеното в програмата ни. Изненадан съм от ниската избирателна активност в отминалите избори, защото местната власт е най-близо до хората и те би следвало да се интересуват най-много от нея. Вотът на гражданите показа, че освен ВМРО, други патриотични партии практически няма. Ако бележим отстъпление по отношение на подкрепата спрямо европейските избори, то такава констатират и другите партии. Местните избори имат своите специфики. В тях се включват допълнителни играчи със своите идеи за развитието на града си. Партиите, които са в националното управление, носят своя негатив за това – което се отразява на подкрепата им. От новия Общински съвет очаквам да е по-активен от предишния и да влезе в ролята си на ръководител на общината- подчерта Антон Андонов.

 

Иван НЕЙКОВ

 

Leave a Reply