Tyxo.bg counter
неделя , 24 октомври 2021

ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ЗДРАВЕТО – ПОКЛОН ПРЕД ДОБЛЕСТТА НА ЗДРАВНИТЕ РАБОТНИЦИ

Д-р Генка Пейчева, председател на РК на БЛС:

В надпартийната здравна стратегия на БЛС се говори за ускорено развитие, а не за реформи в здравната система?

-Думата реформа е доста изтъркана в обществото. Aко искаме да действително да ангажираме вниманието на обществеността и политиците, следва да измислим нова реторика. В своята същност стратегията предвижда много плавен преход към по -висок процент от БВП, който се отделя за здравеопазване – ръст от порядъка на от 4,2 до 8%. Това ще даде  възможности за доразвитие на здравноосигурителния модел, на електронното здравеопазване, на удовлетвореността на кадрите, качеството на здравната услуга и в крайна сметка – икономиката на страната. Редно е, след като сме член на ЕС, да гоним и здравните параметри на останалите страни членки. Всъщност и в момента у нас здравните услуги се доплащат от пациентите – лекарства и консумативи в болниците, изследвания и пр. Това трябва да приключи. Само така ще достигнем по -бързо до европейските практики и ще имаме по-голямо доверие в здравеопазването.

Стратегията не казва нищо за  клиничните пътеки?

-Тази тема предстои в обществото. В онлайн среща с настоящия здравен министър уточнихме, че предстои експертна оценка на настоящата организация на здравеопазването от страна на бордовете по специалности, шефовете на болници и пр.  Ще бъдат обсъждани клинични пътеки, диагностично свързани групи, алтернативни здравни каси и пр. Преходът и тук следва да бъде много плавен, особено в условията на пандемия, за да не доведе до сътресения.

В БЛС отложихме събора си за наесен. Тепърва, но в кратки срокове, следва да приемем окончателна и детайлна концепция за ускореното развитие на здравеопазването у нас.

Справи ли се с предизвикателствата старозагорското здравеопазване?

– Първо нека спомена, че за радост и на пациенти, и на здравни работници, има сериозни предспоставки бившият АГ комплекс най-накрая да стане общинска собственост и да бъде превърнат в модерен общински здравен център. Кметът Живко Тодоров ме увери, че се водят активни преговори с министерството.

В контекста на пандемична обстановка здравните ни заведения и институции се справиха добре. Болниците  бързо успяха да се реорганизират, да освободят достатъчно легла, за да приемат всички нуждаещи се от болнично лечение. Имаме достатъчно лаборатории, които да изследват коронавирус, отворен бе триажен кабинет, създадена бе и организация за ваксиниране.

Всички старозагорски лекари, медицински сестри, санитари, лаборанти проявяват професионализъм и доблест по време на пандемията. Останаха на поста си и се бориха за живота на хората. Искам да им пожелая преди всичко да са здрави, да губим все по-малко хора от ковид. Да имат силата и устойчивостта да издържат докрай. Да бъдат отдадени на професията си и да бъдат абсолютно сигурни, че усилията им няма да останат незабелязани.

Поля ИВАНОВА

 

Leave a Reply