Tyxo.bg counter
четвъртък , 17 юни 2021

ЗА НЕДЯЛКО ДЕНЕВ ПЪРВОСТЕПЕННИ СА АДРЕНАЛИНЪТ  И СКОРОСТТА

 

-Баща ми  Денчо Денев е бивш футболен съдия и по-нормално беше да хукна след топката. Аз обаче взех, че се увлякох по автомобилизма, каза един от изтъкнатите състезатели на Автомобилен спортен клуб (АСК) Стара Загора Недялко Денев и допълни:

-Допълнително гориво в кръвта ми сипа запознанството ми със сегашния председател на АСК- Стара Загора Илия Бояджиев. В детството ми той ми беше съсед и се състезаваше, а аз ходех да го гледам как триумфира зад волана. После се любувах и на колата му, бидейки чест гост в неговия сервиз. Автомобилизмът ме плени с адреналина, със скоростта и с идеята за състезание, откровен е Недялко.

-Първото ми състезание беше през 2008-ма на Писта Русе. С помощта на голяма група от приятели тогава си направих един автомобил ВАЗ. По онова време нямах опит. Водеше ме голямото ми желание за изява. За жалост първото състезание не ми донесе късмет. Отпаднах още на стартовата решетка, заради проблем със спирачките. Несполуката не ме сломи. Амбицира ме тройно повече и на следващото състезание- Писта Варна – завърших пети в конкуренцията на 28 автомобила. Без солидни финанси обаче, големите  успехи в автомобилния спорт са невъзможни. Моят ВАЗ  ми донесе няколко втори и трети места, но с него така и не постигнах добро годишно класиране. Прекъснах за две години. После се качих на Пежо, с което имам много добри постижения на Рали спринт. Пак с този автомобил, вече трета поредна година съм вицешампион в планинския шампионат  в клас HC4. Стремя се към още по-добри резултати. Пожелавам си безавариен нов спортен сезон. Убеден съм, че с упоритост ще постигна още призови класирания. За мен водещо е участието. С добре подготвен автомобил и интензивни тренировки, мога да съм винаги първенец. Състезанието обаче е само един кратък миг от дългия процес в автомобилизма. По-съществената част от него са срещите с колегите и подготовката на колата. Най-голяма емоция ми донесе едно участие на Писта Стара Загора. В него финиширах най-напред сред съотборниците ми от тукашното  АСК и грабнах Купата на кмета. Това си представяне, макар и недонесло ми първото място, ценя много повече от десетки триумфи в други надпревари, защото направих силни каране при солидна конкуренция . За финал Недялко Денев си пожела нови незабравими емоции зад волана.

Иван НЕЙКОВ

Leave a Reply