Tyxo.bg counter
четвъртък , 2 юли 2020

ЗАКОСТЕНЯЛОТО МИСЛЕНЕ СПЪВА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА

 

Ще продължа добрите практики, оставени ми  в наследство от предишните ръководства, коментира председателят на старозагорската Адвокатска колегия Златина Йовчева. Тя е председател на колегията от април, а преди това е била нейн секретар и познава системата отвътре.

 

Откакто оглавявам тукашната Адвокатска колегия създадохме Регионален център за безплатни п

 

равни консултации за лица с доход под 314 лв, такива в риск, или жертви на домашно насилие. В процес сме на модернизиране и оптимизиране на нашия сайт. Всички колеги ще могат да се запознаят чрез него с решенията на местния Адвокатски съвет. В много добри отношения сме със съдилищата. Подобрихме материалната база. Оценката за работата ни ще бъде дадена на Общото събрание на колегията, което по традиция се провежда в последната събота и неделя на януари, каза Златина Йовчева. Тя е категорична, че нелоялната конкуренция е явление, от което адвокатите не могат да избягат. При сигнал и неоспорими доказателства за несериозно отношение на адвокат към професионалните му задължения, той бива дисциплинарно наказван. Адвокат Златина Йовчева е категорична, че съдебната ни система далеч не е толкова корумпирана. Жалбите срещу нея често идват от лица, недоволни от изхода на делото. Негодуващите не си дават сметка, че адвокатът е направил максималното по закон и неразбиращи естеството на работата му и законовите му възможности, остават  недоволни. Понякога се налага адвокатите да бъдат защитавани от петнящи професионалния им авторитет клиенти. Реформите в съдебната система вече текат в положи

 

телна насока. Доказва го прозрачността и сътрудничеството в работата между старозагорската Адвокатска колегия и съдилищата в съдебния район. Ако реформите в системата не се случват толкова бързо, колкото се иска на гражданите, то е защото ги спъва закостенялото мислене на някои високопоставени нейни членове. Обединят ли се всички звена в системата, в полза на това хората да получат адекватна правна защита, тя ще е още по-ефективна.

Според Златина Йовчева, адвокатската професия  не е толкова затворена за нови лица, каквато теза битува в обществото. Тя опроверга и наложилото се твърдение, че множеството юридически факултети не са гаранция за подготвени кадри. В миналото всеки  притежател на 5-годишен юридически стаж, можеше да кандидатства за член на Адвокатската колегия. Сега изпитите са трудни. Младите колеги идват с много знания и желание да се развиват, отбеляза Златина Йовчева.

Иван НЕЙКОВ

 

Leave a Reply