Tyxo.bg counter
петък , 30 октомври 2020

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИТЕ 92 ТОЧКИ ЗА МАЛБЕК ВИА АНТИКА

След кратката пандемична пауза във малката семейна изба ВИА АНТИКА, датираща от 2017г. в селото с поетичното име Белица, отново хващат пътищата. За щастие и на производители, и на любители, винофорумите напоследък леко се посъживиха. След блестящото си представяне на  пловдивското Вино и гурме, откъдето се върнаха със сребро за най-добро съчетаване на вино и храна (съвместно с ресторант Ню Амстердам), от ВИА АНТИКА „стягат багажа“ и за морето – последователно във Варна (Вино и храна) по-късно през юли и за бургаското изложение.

Макар и само за две години, избата на Античния римски път вече успя да впечатли мнозина авторитети. Към уникалните им червени класики вероятно не е останал равнодушен нито един посетител на Винария и ДиВино. Младата им Сира Виа Антика 2018 е с 90 точки от ДиВино. Само преди  месец -два първата им класика от реколта 2018 Малбек Виа Антика събра забележителните 92 точки от Сомелиер.бг. За максимална информираност цитираме и дегустационните бележки: Елегантен и фин нос с аромати на черница, печен плодов пай и черен шоколад. Средно тяло с отличен баланс и нежно загладени танини. Експресивният вкус превзема усещанията с хармоничен микс от зрели горски боровинки, череши и касис.

Наградите за ВИА АНТИКА със сигурност тепърва предстоят, затова името й задължително трябва да влезе в списъците на ценителите. През септември предстоят конкурсни участия на вина от избата в Балканския винен фестивал и в Декантер. Да стискаме палци и да следим резултатите.  До тогава да потърсим новата им Виа Антика Малбек’18 и да чакаме следващите им резерви. А ако е рекъл господ – догодина и розето което  ни обещават от кампания 2020.

@ViaAnticaWines

Пенка ПАРАШКЕВОВА

Leave a Reply