Tyxo.bg counter
сряда , 6 юли 2022

АКО УПРАВНИЦИТЕ НИ НЕ БЯХА ПРОСПАЛИ КРАЖБАТА НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

В Северна Македония съм бил няколко пъти. Впечатлението ми от обикновените хора там беше, че те създават доста по-българска атмосфера, отколкото в България, но я наричат македонска.

Днешната държава Северна Македония се появява за пръв път на историческата сцена и на географските карти през 1944 под формата на Социалистическа федеративна югославска република Македония в границите на Титовата федерация Югославия. Преди това нейната територия е била Южна сръбска бановина, османски вилает, част от средновековна България и Сърбия, част от Византия (област България), час

 

т от Първото българско царство (областите Брегалница и Кутмичевица), част от Византия и част от Римската империя. Когато римляните превземат областта, те се чудят какво име да ѝ дадат, защото тя няма ясен етнически облик. Там живеят траки, пеони, дардани, илири.  Спират се на името Северна Македония, защото стотина години областта е била в границите на разположената южно от нея антична държава Македония.

Най-интересното е, че за пръв път областта придобива ясен етнически облик през времето на Първото българско царство и този облик се запазва до 1944 г. Този облик е български. Това дава основание на Третото българско царство да предприеме два опита за освобождаване на областта и тези опити се подкрепят от местното българско население. След 1944 г. в рамките на Титова Югославия самосъзнанието на по-голямата част от местното българско население е променено от българско на северомакедонско. Тази северомакедонизация обаче е повърхностна, тя практически не засяга езика, народната музика и народното творчество, които си остават български. Титова Югославия не позволява на новоизпечените северомакедонци да тачат старата си българска история. За титовите комунисти Св.Св. Кирил и Методий са „бугарс

ки агенти” и празникът 24 май е забранен.

След разпада на Титова Югославия новите ръководители на вече „независната” държава Северна Македония се изправиха пред сериозен проблем. Новата държава няма история. Започва се бясно лутане за създаване на подходяща история. Т.н. античничари се опитаха да забият корените на новата държава в историята на антична Македония на Филип и Александър. Тук веднага се противопостави Гърция, която не позволи да ѝ се краде историята. Даже гърците наложиха името на държавата да бъде Северна Македония. Фактически това е името на старата римска провинция Северна Македония, докато истинската Македония остана като гръцка област с център Солун. Не знам дали някой взема предвид това, че с това преименуване се обосновава една бъдеща анексия, при подходящи условия, на Северна Македония към истинската Македония, т.е., Гърция. Друга част от северомакедонските историчари и политичари насочиха алчните си погледи към старата история на България. Цар Самуил стана „македонскот цар Самоил”, а Св.Св. Кирил и Методий от „бугарски агенти” бяха обявени за „македонски просветители на целиот словенски свет” и на всеки 24 май  вече северомакедонската делегация припка да целуне ръката на Римския папа.

Никак не е изненадващо, че съвременният български елит, който на 99 % има комунистически корени, проспа тази систематична кражба на българската история. За него традиционно нашето и вашето е общо, но за северномакедонския елит нашето си е наше, а за вас каквото остане. Още преди да се осъзнае тази очевадна истина, Северна Македония беше приета в НАТО и се постави въпроса за начало на преговори за приемане в ЕС. И точно тук, съвсем изненадващо, българският елит вкупом осъзна, че има много нерешени въпроси. Щото ние тук си мислим, че ако северомакедонците станат европейци одма ще започнат да ни целуват и прегръщат. Обаче те продължават да ни наричат „татари”, „фашистички окупанти”, „убийци на македонските евреи”, „поробители на Пиринска Македония”, продължават да смятат Георги Делчев за „северомакедонец”, братята Миладинови издали книгата „Български народни песни” продължават да са „бракята Миладиновци”, издали книгата „Македонски народни песни”. Интересно, ако според днешният северномакедонски елит ние сме „фашистички окупанти”, то какво ще представляват днешните германци, при които този елит направи пътека да бие теманета до земята дано ги приемат в ЕС? Не знам как това

се нарича на немски, но на красив български това се нарича тепегьозлюк (безочие). И тези тепегьози идват в София, усмихват се, любезничат, обещават, подписват и като се върнат в Скопие продължават да ни хулят.

Трудно могат да се изчистят тези Авгиеви обори, а и едва ли има толкова сили и желание и разбиране в съвременна България. Ние както винаги гледаме само в бъдещето с чист до наивност поглед. Най-добре е да се поучим най-после поне от гърците. За щастие съществува едно принципно решение, подобно на тяхното, което на всичко отгоре е и исторически правдиво. Като държава Северна Македония се основава в 1944 г. и оттогава започва нейната история. Ние признаваме тази държава, тази история и самосъзнанието на по-голямата част от нейния народ. Всичко, което е преди тази година, е история на народите, населявали тази земя – българи, албанци, турци, евреи, сърби, гюпти, гърци и северомакедонци, ако се установят такива по исторически документи.

Специално за Стара Загора, може да се отправи укор за това, че и досега

не е построила (по моя идея) Музея на митрополит Методи Загорски, роден в град Прилеп с огромно родословие, живеещо в България, Гърция и Северна Македония. Днес Бойко Борисов щеше да покани Зоран Заев да посети музея на дядо Методи на Старозагорското Аязмо, където той е живял 25 години и е погребан до мястото, където се е покръстил цар Борис-Михаил. Аз не вярвам Зоран Заев, като се върне в Скопие да каже, че се е запознал с делата на един изключителен северомакедонец, но кой знае …

И накрая – България е дала (възстановила) български паспорти на около 100 хиляди граждани на Северна Македония и е длъжна да защитава техните човешки права. Това са потомци на българи, избягнали македонизацията. Ако Северна Македония не желае да отговори с необходимото, преговорите се отлагат.

 

Проф. Иван ТАНЕВ, дб, дбн, председател на Историческо дружество „Българска орда” – Стара Загора.

 

Leave a Reply