Tyxo.bg counter
събота , 4 декември 2021

ДВЕ НАСОКИ ЗА ПРОМЯНА В ЗАКОНА ЗА АДВОКАТУРАТА    

Председателят на Старозагорската Адвокатска колегия адв.. Димо Димитров сподели, че броят на членовете й в последните години е постоянна величина.

-Направихме предложение към всички колеги в страната първоначалните такси за адвокати, желаещи да се впишат в нашата колегия, да бъдат намалени, като срокът да се впишат при нас е в рамките на следващите три месеца. На следващият Адвокатски съвет предстои да обсъдим 6-7 нови кандидатура за прием на старозагорски адвокати. Общият брой на  колегите до 35-годишна възраст е около 18 души. Цялостната бройка на адвокатите в областта е близо 420. Сред младите адвокати успяват амбициозните и добре подготвените, но юридическите факултети в страната ни са твърде много. В Съюза на юристите често сме поставяли въпроса, че трябва да има единен изпит за приема в специалността право. Единни следва и да са държавните изпити. Така ще отпадне съмнението за нивото, на което подготвят кадрите си различните Правно-юридически факултети в България – категоричен е адв. Димо Димитров.

Според него за нелоялна конкуренция сред старозагорските адвокати не може да се говори. Такава обаче има в системата като цяло.

  • Съществуват безплатни сайтове, предлагащи правни услуги на дънпингови цени.

Те подбиват стойността на адвокатския труд. В някои от големите ни градове пък са налични  фондации за безплатни правни  консултации. Но правната консултация се дава само от адвокат, не може да я извърши фондация или юридическо лице. В много от въпросните сайтове вероятно участват юристи, които не са адвокати. Стигне ли се до процесуално представителство, проблемът се задълбочава заради липсата на опит у въпросните лица. Голяма част от сайтовете се опитват да привличат клиенти по делa с висока като обезщетяване стойност – отбеляза адв. Димо Димитров.

Той припомни, че Висшия адвокатски съвет е предприел действия в две насоки за промяна в Закона за адвокатурата. Едната е за временни корекции, които не търпят отлагане. Другата засяга един чисто нов Закон за  адвокатурата.

Иван НЕЙКОВ

Leave a Reply