Tyxo.bg counter
четвъртък , 17 юни 2021

ДА СПАСИМ ПАРК ЧАДЪР МОГИЛА

На това заглавие за проект се спряхме със сина ми, след като за домашно по Човекът и природата трябваше да посетим старозагорски парк и да проверим как се опазват в него водата, въздухът и почвата.

Замърсяване на почвата открихме, разбира се – неизбежните следи от човешката „цивилизация“, особено в близост до човешките местообитания. Снимахме надлежно всички боклуци и импровизирани сметища. Виж в сърцето на гората цареше пълна чистота, красота и спокойствие. Говорим не разбира се за пространството около мемориала Бранителите на Стара Загора. Говорим за цялата останала и значителна по площ част от парка, на юг и изток от паметника. Навремето Чадър могила е влизала някак си в сметките на градските управници. По открити в интернет данни първият план за благоустрояването й датира от далечната 1960-а. Не открих данни за това кога и по кой точно план, но местността така или иначе е била залесена, облагородена, направени са й асфалтирани алеи, детска площадка, не помня дали дори нямаше осветление. В моите детски години паркът беше сред често посещаваните – и от деца, и от възрастни.

Днес обаче от тогавашното оживено място за отдих и игри няма и следа. Гледката е по-скоро скръбна – изсъхнали и изпопадали дървета, неподдържани алеи с огромни дупки по асфалта. Нито помен от човешка грижа и човешки крак ( освен в близост до населената периферия). Та кой да се престраши да излезе за разходка или отмора в тази пустош? Още повече – в обхода си по протежението на т.нар. булевард Цар Симеон Велики, открихме сметище – или кой знае дали пък не беше и наркоманско свърталище. Десет метра по-надолу паянтови колиби, пазени от зли кучета. Знаеш ли в крайна сметка кой броди по алеите на занемарения парк? Покрай улицата – боклук до шия. А в самия й край някой дори е изсякъл дърветата, за да си построи скромен двуетажен палат.

Да се чудиш защо харчим милиони, за да строим нови паркове, а това залесено вече местенце, с красива гора – като в приказките – остава пусто, безлюдно, недостъпно за този иначе доста гъсто населен квартал. И наистина ли жителите му трябва да си хващат автобус до Аязмото или Новия парк, след като имат тази вълшебна природа буквално пред прага си?

Пенка ПАРАШКЕВОВА

Leave a Reply