Tyxo.bg counter
четвъртък , 24 септември 2020

В ТУТРАКАНСКО ВИНАТА НА МЛАДЕНОВА ИЗБА

са легендарни и няма човек, който да не е чувал за тях. Кръстена е на основателя си Младен Михайлов, който вкоренява лозарството във фамилията. В момента лозарството ръководи единият му син Георги, в избата се „вихри“ другият – Стефан, а съпругата вещо координира етапите. Лозарят Георги Михайлов с охота подема темата за тероар и за изкуството, наречено лозарство.

-Поминъкът е потомствен за семейството ми. Всички сме ангажирани с него. Отглеждаме над 110 ха лозя – основно бели сортове, тъй като в северна България климатът и тероарът определено са по-благоприятни за тях. Имаме и стари, и нови лозови насаждения. Отдали сме необходимия дан на автентичните български или позабравените в наши дни сортове като Димят, Тамянка, Ркацители, Мускат отонел. За тях определено може да се твърди, че  се „съживяват“ благодарение на новите модерни технологии и дават изключително оригинални, свежи и плодови вина. Разбира се, не можем да стоим встрани от световните вино тенденции, така че създадохме и нови собствени лозя от модерните Шардоне, Траминер, Совиньон блан, Ризлинг и Вионие. На червените сортове сме отделили скромните 80 дка, тъй като в нашия край поради по-ниските температури те не успяват да натрупат достатъчно захари и танини. От Каберне совиньон-а обикновено правим розе, но предлагаме и 2 червени сортови вина – Каберне совиньон и Мерло. Избата построихме през 2000г., обяснява още Георги Михайлов. Оборудвана е със съвременна апаратура и съдове. Предлагаме дегустации за вино туристите, с възможност за проследяване на целия технологичен път от гроздето до бъчвите и бутилираното вино. Но освен всичко, което винолюбителите могат да видят във всяка изба, предлагаме и нещо повече – изумителната гледка към Дунав и румънския бряг.

Колкото до самите еликсири, заради които Младенова изба е винарска дестинация и които предстои да се леят по традиция на Трифон Зарезан, те са в пълна готовност и във вълнуваща селекция, от всички сортове, постигнали вече пълно плододаване: Шардоне, Тамянка, Димят, Мускат отонел, Розе (от Каберне совиньон), Мерло и Каберне совиньон.

Повече за Младеновите вина, страсти и винотурове на:

mladenwinery.com, 0886387201

Поля ИВАНОВА

Leave a Reply