Tyxo.bg counter
петък , 10 април 2020

В РЕГИОНА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 Трифон Зарезан се празнува традиционно на 14 февруари. Най-добре е запазена традицията на празника в Сухиндол. Там той  продължава да се отбелязва  както преди стотици години  сподели Димитър Димов-енолог и изпълнителен директор на популярната далеч извън пределите на великотърновско марка  YALOVO WINERY. Той допълни, че богатата програма в прочутия център на виното – Сухиндол започва още от 10 февруари с изложби, посветени на напитката на Бог Дионис. Ден по-късно сухиндолци организират кулинарната демонстрация  на прочутия телевизионен водещ Иван Звездев- Сухиндолски салтанати с уникални резултати. Ако с това не сте се наситили на вкусотии и хубаво вино, продължете с дегустация на домашни вина и ракии. За пръв път те са съчетани със състезание по сляпа  дегустация на вина. Местните знаят как да се забавляват. И ви го демонстрират в пълна степен на централния градски площад на 13 февруари, когато емоцията е гарантирана от състезанието по търкаляне на празни 225-литрови бурета.  Не сте били на празника в Сухиндол, ако не останете на първа среща със сухиндолското вино и еленския бут, навръх Трифон Зарезан.

Разходката ни из региона под ръководството на Димитър Димов продължава в Лясковец. Там гвоздеят на винените тържества е  празникът на лозаря и винаря, на самия Трифон Зарезан. Преди това лясковчани провеждат  конкурс за най-добро домашно вино в местния Музей на градинарството.

Виненият  ни тур не свършва дотук. Следващите спирки в него са град Елена и село Марян. И тук има какво да се види,  още повече какво да се опита и дегустира. За всички ценители и производители пък е богатият Фестивал на виното и мезето.  Догодина елате пак и няма да съжалявате, канят гордите боляри.

YALOVO WINERY е създадена през 2016 година от визионера Антон Танев и енолога Димитър Димов, които превръщат изоставеното училище в село Ялово във винарска изба. Проектът започва през 2010 с гаражни и експериментални партиди вино. До този момент подбират според тероара. В момента изграждат собствения лозя, като замисълът е да се възродят старите местни сортове с голяма гъстота на насажденията и традиционни формировки

Повече за  YALOVO WINERY на www.vinarnayalovo.com, 0898999962

 

Генади СПАСОВ

Leave a Reply