Tyxo.bg counter
петък , 10 април 2020

ВСЛУШАЙТЕ СЕ В ТРАКИЙСКИТЕ ЛЕГЕНДИ НА ЖИЗАЙН

Разказват ги биологичните вина на една бургазлийка със силна потомствена лозарска традиция. Тя е Катерина Димитрова, онази българка, която показа  Орфей като първият европейски философ, творец, жрец и просветител, който вярва в самоусъвършенстването, т.е.  привеждането на душата в хармония с околния свят.

Точно тази хармония и светлина, според нея, трябва да носи и виното. Откъдето и категоричната убеденост, че личните й орфееви и тракийски послания към света задължително трябва да са възможно най-близки до природата – органични, биодинамични . Започва с около 40 дка стари лозя Мускат и Памид край Айтос. Следват и нови 50 дка насаждения с Мерло, Рубин, Совиньон блан и Шардоне. Докато е новак в региона Катерина Димитрова  пръска с бордолезов разтвор и сяра, тори, експериментира с листни препарати. Много бързо обаче осъзнава безспорното предимство на „свещената“ си земя. Тук лозята и овошките не боледуват и не се нуждаят от химия. Така Катерина се посвещава изцяло на орфеевата философия за хармонията.

-Лозята ми не боледуват, черешите не червясват, казва тя. Това безспорно е най-благословеното за земеделие кътче на земята. В лозята си единствено бранувам и понякога използвам естествени торове. За тях имам биосертификат. Добивите са малки, но запазват в максимална степен естествените ароматни и вкусови качества на гроздето, като по този начин подчертават тероара, коментира още Катерина. Освен дегустационните, особено много държи и на здравословните характеристики на вината си. Био е не само гроздето, био са и вината й. Откакто успява да си построи собствена малка изба, постига почти невъзможните 20 мг/л общи сулфити, при разрешени за био вината 150 мг/л. А това, както пояснява и тя самата, са най-скъпите вина в западна Европа. За момента Катерина Димитрова има малък експорт за Люксембург и Япония. Традиционно не участва в конкурсите за конвенционални вина. Но пък появи ли се, не се връща без медал. Първият е бронзов от сляпа дегустация в Лондон под патронажа на Кирил Сакскобургготски. Вторият е сребърен от Казанлъшкото Розе вино експо.

В портфолиото на Жизайн засега фигурират 6 вина, 4 от които биологични от серия Тракийкси легенди- Био Мускат отонел, Био Черен Памид, Био Розе (от Памид) с натурален аромат на роза, Био черешово вино. Тракийските легенди на Катерина Димитрова можете да намерите в био магазините в Бургас, Варна и Балев Биомаркет в София.

www.thracian-legends.com

Leave a Reply