Tyxo.bg counter
понеделник , 18 януари 2021

ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ! ИМА ЛИ МЯСТО ЗА ПАНИКА?

Д-р Янка Гинева, кардиолог от МЦ МЕДИЩИТ

Високият холестерол е сред основните причини за паника. Всъщност как работи той и има ли добър и лош холестерол?

Холестеролът  е основно градивно вещество, т.е. участва във всички основни структури  и вещества -част е от клетъчната  мембрана, хормоните, веществата, участващи във всички процеси в органите и системите в организма.  Холестеролът и останалите мазнини  са неразтворими във вода и се пренасят в кръвта от черния дроб до тъканите, където има необходимост от тях. Когато остават продължително време в повишено количество в кръвта, организма включва „предпазни” механизми и ги „премахва“ от кръвта, като ги натрупва под най-вътрешния слой на кръвоносните съдове –т.нар. ендотел. Така започва образуването на атеросклеротичната плака. Няма “лош” и “добър” холестерол. Той се съдържа в един или друг вид частици, изградени по различен начин. LDL частиците пренасят холестерола от черния дроб към тъканите (мастна, мускулна, атеросклеротични плаки) и затова често се наричат ”лош” холестерол. HDL частиците връщат холестерола от тъканите (атеросклеротични плаки, мастна тъкан и др.) към черния дроб, където част от него ще се изхвърли, затова се нарича и “добър” холестерол. Колкото по-висок е LDL, толкова по-изразено е нарастването на атеросклеротичните плаки, респ. и рискът от сърдечно – съдови заболявания. Видно е, че има баланс между преноса на холестерол “към” и “от” тъканите (плаките) и съотношението LDL/HDL и общ холестерол/HDL е важно.

Какво води до повишаване нивата на холестерола? Еднакво предразположени ли са и двата пола?

Дали нивото на LDL-холестерола е високо за определен човек зависи от рисковите му фактори и наличието на сърдечно-съдови заболявания и затова опасните стойности за всяка група леко се различават. За рискови фактори за атеросклероза  считаме – високо кръвно налягане, тютюнопушене, захарен диабет, фамилна обремененост, “неподходяща“ диета, ниска физическа активност, фамилна обремененост, затлъстяване. Жените до менопаузата имат като цяло по-добър липиден профил от мъжете – по-нисък “лош” LDL-холестерол, по-висок “добър” HDL-холестерол и т.н. След менопаузата нивото на естрогените (женските полови хормони) намалява, с което нивата на холестерола се изравняват с тези на мъжете. Честотата на усложненията като инфаркти, инсулти, запушвания на периферни артерии при тях достигат до тези при мъжете.

Превенция и лечение?

Необходимо е да се прави преглед при семейния лекар или специалист 1 или 2 пъти годишно, за да бъдат оценени всички рискови фактори за сърдечно – съдови заболявания и атеросклероза. 1 или 2 пъти годишно, в зависимост от конкретния случай на липиден профил, следва да се правят изследвания за креатинин , пикочна киселина и кръвна захар (по-добре гликиран хемоглобин). Необходим е и добър хигиенно – диетичен режим, включващ прием на  2 л. вода дневно,  30 мин.  физическа дневна  активност,  регулярен прием на храна 3 пъти дневно,  при максимално избягване на излишни въглехидрати – захар и бяло брашно. Част от превенцията са и редукцията на излишно тегло, повишаване на количеството фибри в храната, ниски количества алкохол, редовен прием на лекарствените средства, предписани от лекар.

Поля ИВАНОВА

Leave a Reply