Tyxo.bg counter
събота , 4 декември 2021

ВИНАРСКИ ЕМОЦИИ ПРЕД ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

С поглед към Великденските наздравици и  нетърпеливи да споделят последните си винарски емоции, в Кръг дегустатори отново натъкмиха селекциите и се втурнаха да обменят мнения. Тук отново ще уточним, че става дума за дванайсетина виноентусиасти със значителен интерес към дегустационното изкуство, спонтанно и напълно неформално обединили се в любителски кръг, който цели усъвършенстване на небцето. Сред тях  е собственик на изба с вина – медалисти от цял свят, дългогодишен производител с три медала при  дебюта си  на миналогодишния Балкански винен фестивал, инженер технолог по виното и високоалкохолните напитки, почетен председател на винен клуб, виден колекционер и собственик на сайт селектирани, наградени вино, лекар – вещ познавач на божествената напитка, колекционер и собственик на вино ресторант, инициаторът на 15-годишен виноклуб Дионис и  на изданието Винен Наблюдател… За чест и реклама на Кръга, следва да упоменем, че вече няколко изби подадоха заявка вината им да влязат в селекциите за дегустация. На априлската сбирка на дегустаторите „пробите“ отново бяха в изобилие и някои от тях останаха за следващото „заседание“. Дори и с тази уговорка обаче, публикуваме впечатленията си за само част от дегустираните вина.

Дегустационните бележки този път започваме в обратен дегустационен ред, за да добавим детайли  към  някои популярни винарски брандове, присъствали нееднократно в дегустационнната ни листа. PPetroff Кюве Каберне совиньон 2015 на дългогодишния производител и дегустатор успя да смая „журито“ с осезаем нос на касис и черни горски плодове, с омекнали до кадифеност танини с дължина и запомнящ се финал. Съществена подробност за собственика Петър Петров е, че тази година по препоръка на Кръга, той участва в Декантер. Любопитна подробност за Мерло Мегалит 2012 на Шато Коларово с брюкселско злато е, че наличността у собственика възлиза на няколко бутилки, а в енотеката на vinobg.com – на няколко кашона. Кръгът оцени като световно и случайно неизпратения на конкурс  СК Каберне совиньон’09, събрат на онова велико СК Мерло’09, донесло злато и трофей от Citadeles du Vin 2010.

Колкото до новите за Кръг дегустатори вина, нека започнем с бляскавия дебют на изба Харалмбиеви! Младата, но вече международно титулувана семейна изба, покори старозагорските винолюбители. За огромния им винарски хъс и новаторско портфолио вижте на www.haralambievi.com . Нашият фокус е върху двете им дегустирани бели виномагии. Сребърният (с 88 точки според Сомелиер.бг) Haralambievi The Chosen One Совиньон блан‘2019 успя да омагьоса „избраните“ от Кръга със свежест и типичен сортов аромат с изявени цитруси и тревисти  нотки, балансирано и свежо с плодов послевкус. H’s кайлъшкият мискет‘19 е със сребро от Балканския фестивал 2020 и забележителните 90 точки от Сомелиер. Бг.  Обърнете внимание на това регионално сортово  бижу с флорална атака на нос, доловими нюанси на дюля, пъпеш и индрише, тропически плодове и впечатляващ сортов послевкус! Какво по-добро родно винопреживяване по предстоящите празници!

И за финал – безспорният червен хит на вечерта – Марселан Езегре 2018 на Лозев! Говорим за прочутия свиленградски Марселан, който вече обсеби винолюбителите, независимо дали под собствен или чужд етикет. Комплексен плодов нос с характерните си нюанси на стафида, ликьор и горчив бадем, пълно и обло тяло с кадифени танини и запомнящ се финал. Задължителен за дегустация Марселан, в случай че може да се намери в наличност ( 0888 667 111).

Пенка ПАРАШКЕВОВА

Leave a Reply