Tyxo.bg counter
четвъртък , 17 юни 2021

БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА КАНДИДАТСТВА ЗА ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ

Мит е, че заради пандемията от коронавирус, на родната въглищна енергетика може и да й се размине и нейното положение да стане по-розово. Напротив, то ще се утежни допълнително, коментира бившият депутат Моньо Христов.

Той е категоричен, че  най-късно през септември –октомври България трябва да е готова да кандидатства с проекти, с които правилно  да изразходва близо 15-те млрд. евро, помощ, която ще получи от Европа срещу тежките последствия от COVID-19.  От тях реално за ползване ще ни останат 10 млрд. евро.

Според него обаче страната ни не е готова да кандидатства с проекти и да промени технологиите си, а останалите държави от ЕС вече работят по темата.

– Потвърждавам тезата си, че още през септември България трябва да кандидатства с проекти за финансиране с въпросните 15 млрд. евро и водещо място сред тях трябва да намери енергетиката, но не само въглищната енергетика. За нея можем да мислим, само ако бъде одобрен проектът на управителя на ЕЛФИ-ТЕХ проф. Жеко Ганев, разработил уникална технология за съоръжения, редуциращи въглеродните емисии на централата. –Трябва да кандидатстваме и за построяването на 2-3 язовира, без които енергетиката ни е немислима. Спешно ще са ни нужни и 2-3 млрд. за нови БДЖ линии. Следващият приоритет с евентуалните пари от Европа е редно да е горският фонд. 1 млрд. евро може да се отдели за ВиК проекти.  Не на последно място идват инвестициите в наука и високи технологии. С привличане на частен ресурс трябва да построим и завод за електро автомобили. Държавата ни има експертния капацитет да разработи проектите за изброените от мен приоритети в икономиката. Това би й  гарантирало бърз подем в следващите 10 години, отбеляза Моньо Христов.

На тема енергетика, той допълни:

-Около 60% от сегашните ни миньори и енергетици в близко време ще се пенсионират. Останалите 40% могат да бъдат пренасочени в други сфери на професионална изява, ако браншът бъде закрит. При всички положения нуждата от неговата модернизация остава. За бъдещето на ТЕЦ-овете  е важно развитието на електроразпределителната ни мрежа. Трябва да се разкрият мощности, чрез които тя да работи. И друго не разбирам, защо ни е Турски поток при положение, че в Европа има излишък  на газ. Ако имаме връзка, бихме могли да го ползваме.

Иван НЕЙКОВ

Leave a Reply