Tyxo.bg counter
четвъртък , 16 септември 2021

БЕРОЙСКИ ДРАМИ

Много пъти сме чували обвинението, че от страниците си Наблюдател критикува ръководството на футболния Берое. С риск за пореден път да ни обвинят в критика, ще си позволим да напишем някои неща, за които говорят всички, но никой не иска или не смее да напише.

Оставките на спортно-техническото ръководство на Берое- с треньор Александър Томаш и директор Валентин Грудев едва ли изненадват някого. Отборът е обезпечен финансово и кадрово, така добре, както не е било от години. Съставът има потенциал да се бори за тройката. Вместо това е извън шестицата.Бие силните, пада от слабите. Не е челник,а средняк. Публиката на стадиона е малко. Липсват собствени кадри в мъжкия отбор.  Наличието на тези факти е причината да сме убедени, че тандемът Томаш-Грудев щеше да си тръгне още преди Нова година при всякакви обстоятелства. Беше се изчерпал. . Тази  крачка, на раздяла с клуба е малко закъсняла за тандема  и трябваше да се случи още в началото на миналата пролет, след домакинската загуба от Витоша (Бистрица). Тогава пак имаше недоволство на публиката  за слаби резултати, но отборът се закрепи и всичко бе забравено, а задаващата се буря се оказа в чаша вода.

Сега картината се повтаря. Резултатите не са според очакванията на феновете. Лошите Томаш и Грудев  си тръгнаха, но само те ли са виновни за това вече трета година Берое е без трофей и излаз в Европа? Отговорът на въпроса е не. Ръководството има основна вина за сътресенията в Берое.След като е осигурило добри условия то трябва да поставя цели и да следи за изпълнението им. Когато тези цели не се постигат да има санкции за футболисти и треньори. Това в Берое почти липсва. Думата санкция е забранена,  или ако я има рядко се използва от беройското началство. Цели се поставят, а като не се изпълнят, нищо-виновни няма. Нещата се приемат за нормални и продължаваме нататък. Много се изприказва за школата. Как тя не работи и от години липсват собствени кадри в представителния отбор. Истината е, че Берое не прави изключение от повечето родни тимове, за които е много по-лесно да си купят готов футболист, пък бил той и със съмнителни качества, отколкото да интегрират някое младо момче при мъжете. Интеграцията на младите е мъчителен и дълъг процес, който изисква време  и търпение. Те са чужди за родната действителност. Ние искаме резултати тук и сега, а с младите трябва да се работи. Трябва да се работи и в Берое и то на всички нива, но без контрол и ръководство на място промяна няма да има. Фенът ще си чака резултати, а футболисти и треньори ще идват и ще си отиват безславно и без да са оставили следа.  А трябва да е друго. Питайте по-старите поколения от бивши футболисти на Берое. Те ще ви кажат, че Берое е жив и се радва на публика, когато се бори или за Европа, или за трофеи.

Иван НЕЙКОВ

Leave a Reply