Tyxo.bg counter
четвъртък , 11 август 2022

АЛЕРГИЯ ИЛИ ДИХАТЕЛНА ИНФЕКЦИЯ?

 

Някои от симптомите на алергиите могат да наподобяват тези при различни респираторни (дихателни) инфекции и в частност дори и коронавирусна инфекция.

Характерно за поленовата хрема е загубата на обоняние. Високата температура е симптом на инфекциите, но проявата ѝ не е изключена и при по-изразена алергия. Обикновено температурата при алергия е субфебрилна – малко над нормалната, за разлика от тази на  коронавирусната инфекция – 38-39˚. При алергичния ринит имаме често кихане, сърбеж, запушване на носа, докато дразнене и сърбеж при инфекциите отсъства. Обективен симптом е цветът на носната лигавица. При инфекциозни ринити е налице зачервяване, а при алергичните – носната лигавица е бледа. Конюнктивитът –е характерен за алергиите.

Отчетлива разлика е повлияване от приложената терапия. При алергични прояви симптомите изчезват при прием на антихистаминови или кортикостероидни препарати ( при по-тежките състояния). И в двата случая са налице нарушени когнитивни функции – понижено запаметяване, липса на концентрация и др.

Характерно за алергиите е, че засегнатите лица често могат да посочат момент, в който са били изложени на съответния алерген. Докато при дихателните инфекции пациентите съобщават по-скоро за контакт с болен човек или излагане на студ и влага.

Н

 

Leave a Reply