Tyxo.bg counter
вторник , 21 януари 2020

ТРЯБВА ДА ТЪРСИМ РАЗВИТИЕ НА БИЗНЕСА

         За поредна година през  летния сезон  даваме приоритет на ремонтите. За 2019-та се обособяват над 30 големи междублокови пространства. Въпрос на седмици е да приключи ремонтът на централната градска част. Площадът пред Общината е направен добре. Състоянието на пешеходната зона ще проверим след предаване на обекта.

Забавянията по срока на изпълнението са големи, за което фирмата, техен извършител, ще бъде санкционирана –  каза старозагорският кмет Живко Тодоров.

Продължавайки темата за ремонтите, той допълни, че такива текат в кв. Три чучура-Север. Ремонтират се бул. Крайречен и ул. Иван Вазов . Предстои ремонт на главната улица и центъра в кв. Зора. Много сериозни ремонти има на улици, тротоари и читалища в селата. Сред градските училища  на ремонт се радват СОУ Иван Вазов и IX ОУ. Започнато е отводняване и подобряване на канализацията в кв. Самара 1. Работи се по Синдикалния дом, Дом Литературна Стара Загора и по сградата, дарена от Мария Жекова.

Живко Тодоров допълни, че се работи много сериозно по изграждането на инфраструктурата в индустриална зона Загоре. Търси се вариант за промяна на Общия устройствен план, за да може към нея да бъдат включени нови територии.

Кметът не подмина жизненоважната тема за региона- тази за съдбата на родната енергетика.

Борим се ТЕЦ Марица Изток 2 да продължи работа възможно най-дълго. Шанс за това има, въпреки претенциите на ЕС  по отношение вредните емисии. Паралелно с това трябва да запълним индустриалните зони на Стара Загора с икономика, за да предоставим алтернатива на комплекса Марица Изток. Под индустриални зони следва да се разбира тази в южната част на града и тази в Зора. През следващите месеци очаквам редица фирми да открият производство и да отворят нови работни места в града ни. Стара Загора трябва да търси развитие на бизнеса и да създава конкуренция. Колкото по-висока е тя по отношение на бизнеса, толкова по-високи ще са възнагражденията на гражданите. В тази връзка работим с Тракийския университет за разкриването на технически специалности. Това гарантира на Стара Загора повече и по-квалифицирани кадри и създаване на конкуренция на пазара на труда. Оттам следва постоянен ръст на заплатите, привличане на нови инвеститори и развитие на региона. За това трябва да се работи. Пропуснати са много години от началото на прехода. В този период вече трябваше да имаме технически специалности. Целим да форсираме този процес.

Според Живко Тодоров казусът Бедечка е приключен. С приемането на Подробния устройствен план връщане назад  няма. Там ще има парк.

Кметът не подмина въпроса за спортната инфраструктура.Сподели,че

има обещание от премиера, че през 2020-та ще ни бъдат отпуснати пари за  изграждането на многофукционалната  спортна зала, предвидена в парк Артилерийски. Догодина предстои пълен ремонт на зали Общинска (бивша ДЗУ) и Берое (бивша БСФС).

Живко Тодоров се върна на евроизборите. По думите му евровотът в България показа, че гражданите гласуват за личности. Има нужда Европа да се промени по отношение на лобизма. Даде два примера, засягащи енергетиката и превозваческата дейност. Лобизъм в Европейския парламент на превозвачеаска тема извърши Еманюел Макрон, заради него националистите печелят симпатии на Стария континент. Кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия, която и ГЕРБ поддържа, е отговор на лобизма на  Макрон.

Иван НЕЙКОВ

Leave a Reply